Szynka faszerowana pistacjami - przepis

Szynka będzie bardziej soczysta, jeśli obłożysz ją plastrami boczku lub słoniny
/ 20.03.2012 06:18

Przygotowanie: 30 min

Składniki na 10 porcji:
- 2 kg szynki wieprzowej bez kości
- po 10 dag obranych migdałów i łuskanych pistacji
- pół szklanki śmietany
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól, pieprz

Na marynatę:
- 0,7 l białego wytrawnego wina
- kieliszek koniaku
- 2 cebule
- po 5–6 ziaren ziela angielskiego, jagód jałowca, pieprzu, goździków i liści laurowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku i rozmarynu

Sposób wykonania:
1. Szynkę umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Włóż do naczynia z pokrywką razem z pokrojoną cebulą, ząbkami czosnku, gałązkami ziół i przyprawami. Zalej winem i koniakiem. Przykryj i wstaw do lodówki na 1–2 dni. Kilka razy mięso obróć.

2. Zamarynowaną szynkę osusz. Zrób w mięsie nakłucia,  wsuń w nie po kilka pistacji i migdałów. Zwiąż mięso, formując pieczeń.  

3. Na patelni rozgrzej oliwę, zrumień mięso ze wszystkich stron. Przełóż do brytfanki. Posmaruj miodem i podlej dwiema szklankami marynaty.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 2 godzin, obracając i polewając wytworzonym sosem.

5. Sos z pieczenia wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj do pieczeni.

Redakcja poleca

REKLAMA