Przygotowanie: 30 min
Składniki na 10 porcji:
- 2 kg szynki wieprzowej bez kości
- po 10 dag obranych migdałów i łuskanych pistacji
- pół szklanki śmietany
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Na marynatę:
- 0,7 l białego wytrawnego wina
- kieliszek koniaku
- 2 cebule
- po 5–6 ziaren ziela angielskiego, jagód jałowca, pieprzu, goździków i liści laurowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 gałązki tymianku i rozmarynu
Sposób wykonania:
1. Szynkę umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Włóż do naczynia z pokrywką razem z pokrojoną cebulą, ząbkami czosnku, gałązkami ziół i przyprawami. Zalej winem i koniakiem. Przykryj i wstaw do lodówki na 1–2 dni. Kilka razy mięso obróć.
2. Zamarynowaną szynkę osusz. Zrób w mięsie nakłucia, wsuń w nie po kilka pistacji i migdałów. Zwiąż mięso, formując pieczeń.
3. Na patelni rozgrzej oliwę, zrumień mięso ze wszystkich stron. Przełóż do brytfanki. Posmaruj miodem i podlej dwiema szklankami marynaty.
4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 2 godzin, obracając i polewając wytworzonym sosem.
5. Sos z pieczenia wymieszaj ze śmietaną i zagotuj. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj do pieczeni.
Szynka faszerowana pistacjami - przepis
Szynka będzie bardziej soczysta, jeśli obłożysz ją plastrami boczku lub słoniny