Przygotowanie: 45 min
Składniki na 12 porcji:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru
- 1 jajko
- 1–2 łyżki śmietany
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Na masę:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera
- 20 dag cukru
- 1 budyń waniliowy
- 4 jajka
- pół litra śmietany kremówki
- po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- fiolka aromatu waniliowego
Do dekoracji:
- polewa z białej i ciemnej czekolady
Sposób wykonania:
- Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Wyłóż nim prostokątną formę. Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Ser zmiksuj z cukrem, żółtkami, mąkami, proszkiem do pieczenia, budyniem oraz skórką cytrynową i aromatem waniliowym. Białka oraz kremówkę ubij na sztywno (oddzielnie). Dodaj do sera. Delikatnie wymieszaj.
- Masę serową wyłóż na ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz około 2 godzin w temp. 160 stopni. Jeśli zbyt silnie zacznie się rumienić, przykryj folią błyszczącą stroną do środka. Ostudź w piekarniku.
- Po ostudzeniu polej ciemną polewą czekoladową. Sernik udekoruj polewą z białej czekolady.