Sernik wielkanocny na kruchym spodzie - przepis

Sernik z kruszonką fot. Adobe Stock
Sernik można upiec w specjalnej formie np. w kształcie zająca.
/ 17.07.2018 12:01
Sernik z kruszonką fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 45 min  

Składniki na 12 porcji:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1–2 łyżki śmietany
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Na masę:

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera
  • 20 dag cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jajka
  • pół litra śmietany kremówki
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • fiolka aromatu waniliowego

Do dekoracji:

  • polewa z białej i ciemnej czekolady

Sposób wykonania:

  1. Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Wyłóż nim prostokątną formę. Odstaw do lodówki na 30 minut.

  1. Ser zmiksuj z cukrem, żółtkami, mąkami, proszkiem do pieczenia, budyniem oraz skórką cytrynową i aromatem waniliowym. Białka oraz kremówkę ubij na sztywno (oddzielnie). Dodaj do sera. Delikatnie wymieszaj.
  2. Masę serową wyłóż na ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz około 2 godzin w temp. 160 stopni. Jeśli zbyt silnie zacznie się rumienić, przykryj folią błyszczącą stroną do środka. Ostudź w piekarniku.
  3. Po ostudzeniu polej ciemną polewą czekoladową. Sernik udekoruj polewą z białej czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA