Biała kiełbasa to jedno z tradycyjnych dań podawanych na świątecznym stole. Niektórzy kupują gotową w sklepie, a inni szykują ją od podstaw w domu – z jednej i drugiej możesz jednak wyczarować mnóstwo pysznych dań, które podasz podczas wielkanocnego śniadania.
Spis treści:
- Przepis na białą kiełbasę wielkanocną gotowaną
- Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc
- Jak podać białą kiełbasę?
Przepis na białą kiełbasę wielkanocną gotowaną
Idealna gotowana biała kiełbasa to taka, która jest soczysta i tłusta w środku. W takiej wersji świetnie sprawdza się do wielkanocnego żurku albo barszczu białego.
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej,
- 500 g surowej szynki wieprzowej,
- 5-6 ząbków czosnku,
- 500 ml wody,
- sol i pieprz,
- opakowanie majeranku.
Sposób przygotowania:
- Łopatkę zmiel na średnich oczkach, a szynkę pokrój w drobną kostkę. Połącz oba rodzaje mięsa.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do masy razem z przyprawami. Wymieszaj.
- Dolej wodę i wyrób rękami masę, aż będzie kleista.
- Gotową masę wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
- W tym czasie przygotuj jelita wieprzowe, mocząc je w ciepłej wodzie.
- Nadziej jelita i ugotuj gotową kiełbasę w wodzie lub warzywnym wywarze.
fot. Przepis na białą kiełbasę wielkanocną/Adobe Stock, weyo
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc
Po przygotowaniu kiełbasy możesz ją także upiec w piekarniku. Wykorzystaj do tego brytfankę lub duże naczynie żaroodporne. Wielkanocną kiełbasę upiecz z aromatycznymi dodatkami i wykorzystaj do żurku albo jedzenia tak po prostu.
Składniki:
- 500 g białej kiełbasy (surowej),
- duża cebula,
- łyżka majeranku,
- łyżeczka mielonej papryki,
- łyżka cukru,
- 40 g masła,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij ją na niewielkiej patelni. Dodaj cukier, aby cebula się skarmelizowała.
- Kiełbasę włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko masłem. Pozostałą jego ilość rozpuść i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
- Skarmelizowaną cebulę dodaj do naczynia, posyp całość przyprawami i zalej roztopionym masłem.
- Tak przygotowaną kiełbasę wstaw do piekarnika na ok. 20-30 minut, aż się zarumieni.
fot. Pieczona biała kiełbasa/Adobe Stock, Dar1930
Jak podać białą kiełbasę?
Ten mięsny przysmak najczęściej dodajemy do białego barszczu lub żurku – dodaje im dodatkowego wymiaru i prawdziwej głębi, dzięki którym te zupy smakują tego dnia aż tak wyjątkowo. Potnij ją w plastry i dorzuć do żurku. Nie zapomnij, by podać razem z nią pokrojonego jajka na twardo. Sprawdź też koniecznie nasz przepis na zakwas do żurku.
Tę kiełbasę często podaje się również po ugotowaniu. Pamiętaj, by wcześniej nakłuć ją widelcem – wtedy nie popęka podczas gotowania. Do wody zaś koniecznie dodaj łyżkę suszonego majeranku.
Biała kiełbasa doskonale też smakuje z wersji z piekarnika. Zwiń ją w spiralę i obłóż pokrojoną w pióra i uduszoną cebulką. Włóż do piekarnika na około 30 minut i... gotowe! Pyszne danie na Wielkanoc gotowe. Nie można też zapomnieć o najprostszej wersji białej kiełbasy – smażonej na patelni. Ślicznie zrumieniona będzie doskonale smakować z chrzanem.
Jak jeszcze możesz podać kiełbaski? Wśród naszych przepisów znajdziesz przepis na kiełbasę pieczoną w cieście francuskim, w sosie i wiele, wiele innych. Dowiesz się również, jak przygotować ją samemu w domu. Wbrew pozorom, to nie takie trudne! Będziesz jednak potrzebować do tego maszynki do mielenia mięsa i naprawdę dużo wolnego czasu.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.04.2020.
Zobacz też inne przepisy na białą kiełbasę: