Przepis na białą kiełbasę wielkanocną w wersji pieczonej i gotowanej. Jak zrobić idealną kiełbasę do żurku?

przepis na białą kiełbasę wielkanocna fot. Adobe Stock, wideonet
Biała kiełbasa to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych świątecznych dań. Dodaj ją do żurku lub białego barszczu lub podaj pieczoną z cebulką. Jak przygotować idealną białą kiełbasę wielkanocną na dwa sposoby - w wersji gotowanej i pieczonej? Zobacz te szybkie i proste przepisy.
Urszula Wilczkowska / 24.03.2023 14:05
przepis na białą kiełbasę wielkanocna fot. Adobe Stock, wideonet

Biała kiełbasa to jedno z tradycyjnych dań podawanych na świątecznym stole. Niektórzy kupują gotową w sklepie, a inni szykują ją od podstaw w domu – z jednej i drugiej możesz jednak wyczarować mnóstwo pysznych dań, które podasz podczas wielkanocnego śniadania.

Spis treści:

  1. Przepis na białą kiełbasę wielkanocną gotowaną
  2. Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc
  3. Jak podać białą kiełbasę?

Przepis na białą kiełbasę wielkanocną gotowaną

Idealna gotowana biała kiełbasa to taka, która jest soczysta i tłusta w środku. W takiej wersji świetnie sprawdza się do wielkanocnego żurku albo barszczu białego.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej,
  • 500 g surowej szynki wieprzowej,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 500 ml wody,
  • sol i pieprz,
  • opakowanie majeranku.

Sposób przygotowania:

  1. Łopatkę zmiel na średnich oczkach, a szynkę pokrój w drobną kostkę. Połącz oba rodzaje mięsa.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do masy razem z przyprawami. Wymieszaj.
  3. Dolej wodę i wyrób rękami masę, aż będzie kleista.
  4. Gotową masę wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  5. W tym czasie przygotuj jelita wieprzowe, mocząc je w ciepłej wodzie.
  6. Nadziej jelita i ugotuj gotową kiełbasę w wodzie lub warzywnym wywarze.

biała kiełbasa na wielkanoc

fot. Przepis na białą kiełbasę wielkanocną/Adobe Stock, weyo

Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc

Po przygotowaniu kiełbasy możesz ją także upiec w piekarniku. Wykorzystaj do tego brytfankę lub duże naczynie żaroodporne. Wielkanocną kiełbasę upiecz z aromatycznymi dodatkami i wykorzystaj do żurku albo jedzenia tak po prostu.

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy (surowej),
  • duża cebula,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka mielonej papryki,
  • łyżka cukru,
  • 40 g masła,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij ją na niewielkiej patelni. Dodaj cukier, aby cebula się skarmelizowała.
  2. Kiełbasę włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko masłem. Pozostałą jego ilość rozpuść i pozostaw do lekkiego wystudzenia.
  3. Skarmelizowaną cebulę dodaj do naczynia, posyp całość przyprawami i zalej roztopionym masłem.
  4. Tak przygotowaną kiełbasę wstaw do piekarnika na ok. 20-30 minut, aż się zarumieni.

przepis na białą kiełbasę wielkanocną

fot. Pieczona biała kiełbasa/Adobe Stock, Dar1930

Jak podać białą kiełbasę?

Ten mięsny przysmak najczęściej dodajemy do białego barszczu lub żurku – dodaje im dodatkowego wymiaru i prawdziwej głębi, dzięki którym te zupy smakują tego dnia aż tak wyjątkowo. Potnij ją w plastry i dorzuć do żurku. Nie zapomnij, by podać razem z nią pokrojonego jajka na twardo. Sprawdź też koniecznie nasz przepis na zakwas do żurku.

Tę kiełbasę często podaje się również po ugotowaniu. Pamiętaj, by wcześniej nakłuć ją widelcem – wtedy nie popęka podczas gotowania. Do wody zaś koniecznie dodaj łyżkę suszonego majeranku.

Biała kiełbasa doskonale też smakuje z wersji z piekarnika. Zwiń ją w spiralę i obłóż pokrojoną w pióra i uduszoną cebulką. Włóż do piekarnika na około 30 minut i... gotowe! Pyszne danie na Wielkanoc gotowe. Nie można też zapomnieć o najprostszej wersji białej kiełbasy – smażonej na patelni. Ślicznie zrumieniona będzie doskonale smakować z chrzanem.

Jak jeszcze możesz podać kiełbaski? Wśród naszych przepisów znajdziesz przepis na kiełbasę pieczoną w cieście francuskim, w sosie i wiele, wiele innych. Dowiesz się również, jak przygotować ją samemu w domu. Wbrew pozorom, to nie takie trudne! Będziesz jednak potrzebować do tego maszynki do mielenia mięsa i naprawdę dużo wolnego czasu.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.04.2020.

Zobacz też inne przepisy na białą kiełbasę:

Ile gotować białą kiełbasę, by wyszła soczysta i przepyszna? Idealny sposób na gotowanie białej kiełbasy
Ile gotować białą kiełbasę, by wyszła soczysta i przepyszna? Idealny sposób na gotowanie białej kiełbasy
Idealny czas gotowania białej kiełbasy to ok. 20-25 minut. Białą kiełbasę surową najlepiej gotować w temperaturze 80 stopni przez 20 minut. Parzoną białą kiełbasę najlepiej dodać do wrzącej wody, przykryć garnek i odczekać 20 minut. Białą kiełbasę najlepiej gotować w wodzie z czosnkiem, majerankiem, gorczycą i innymi przyprawami.
Sprawdzone przepisy na żurek wielkanocny, który zawsze ci się uda
Sprawdzone przepisy na żurek wielkanocny, który zawsze ci się uda
Jeśli żurek, to z jajkiem i kiełbasą, chrzanem, a może w wersji wegetariańskiej? Wielkanoc to czas, kiedy w domach podaje się żurek albo barszcz biały. Jeśli lubisz gotować, przygotuj najpierw naturalny zakwas i przygotuj z niego pyszną zupę. Poznaj sprawdzone przepisy na żurek wielkanocny.
Pieczona kiełbasa - przepis składniki i przygotowanie
Pieczona kiełbasa - przepis składniki i przygotowanie
Przygotowanie jest naprawdę banalnie proste!
Biała kiełbasa pieczona z warzywami - przepis Agnieszki Maciąg
Biała kiełbasa pieczona z warzywami - przepis Agnieszki Maciąg
Przepis Agnieszki Maciąg - idealny na Wielkanoc!
Biała kiełbasa pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Biała kiełbasa pieczona - przepis składniki i przygotowanie
Zapiekana biała kiełbasa to niestandardowy pomysł na wielkanocne danie!
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami w piwie - przepis
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami w piwie - przepis
Pełna aromatu pieczona biała kiełbasa z jabłkami i dodatkiem piwa - to danie, od którego powinnaś zacząć świąteczną ucztę!
Biała kiełbasa w cieście francuskim z musztardą francuską  - przepis
Biała kiełbasa w cieście francuskim z musztardą francuską - przepis
Pyszne roladki z kiełbasą podawaj z ostrymi sosami i piklami. Możesz zaserwować je zarówno na wielkanocne śniadanie, jak i jako przekąski na późniejsze spotkanie z rodziną.
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc - przepis
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc - przepis
Przed pieczeniem kiełbaski warto podlać piwem. Zyskają wówczas niesamowity smak i aromat.
Biała kiełbasa w cieście francuskim - przepis
Biała kiełbasa w cieście francuskim - przepis
Wyśmienite z gorącym bulionem lub czerwonym barszczem. Albo jako osobne danie.
Biała kiełbasa na Wielkanoc - przepis
Biała kiełbasa na Wielkanoc - przepis
Przygotuj tradycyjną, pyszną białą kiełbasę wielkanocną.

Redakcja poleca

REKLAMA