Kruche ciastka na choinkę - przepis

Kolorowe, pachnące świętami. Przygotujesz je w niecałą godzinę!
/ 08.12.2014 09:55

Kruche ciasteczka na choinkę są świetnym pomysłem na dekoracją świątecznego drzewka. W ich przygotowaniu może pomóc ci cała rodzina. Wykorzystaj ten moment przygotowań na cudowną przedświąteczną zabawę!

Kruche ciastka na choinkę

fot. Fotolia

Składniki:

  • Mąka – 2 szk.
  • Masło – 200 g
  • Cukier puder – 4 łyżki
  • Cukier wanilinowy – 2 łyżeczki
  • Kakao – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Przyprawa do piernika – 1 łyżeczka
  • Jajko – 2 szt.

Sposób przygotowania:

1. Siekamy mąkę, cukier wanilinowy, cukier puder oraz masło. Wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
2. Całość dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kakao. Do drugiej cynamon. Do trzeciej przyprawę do piernika. Łączymy masę ciastową z dodatkowym składnikiem.
3. Kakaowe, cynamonowe oraz piernikowe ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalnika.
4. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Wałkujemy na grubość ok. 5 mm.
5. Za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Resztki ciast możemy lekko połączyć zagniatając. W ten sposób otrzymamy kolorowe ciasteczka.
6. Bierzemy słomkę, robimy dziurki, przez które po upieczeniu przeciągniemy wstążeczki.
7. Ciastka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Pieczemy przez 10 min. w temperaturze 180 st. C.
9. Po ostudzeniu ozdabiamy ciastka według uznania. Przez dziurki przewlekamy wstążeczki. Ciastka wieszamy na choince.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)