Ciasteczka na choinkę fot. Adobe Stock

Ciasteczka na choinkę - przepis na 60 kruchych ciastek

Ciastka na choinkę powinny być dość twarde i roztaczać woń korzennych przypraw. Z tego przepisu na ciasteczka na choinkę wyjdzie ci ok. 60-70 sztuk, które możesz dekorować lub jeść od razu.
Edyta Liebert / 01.12.2020 10:14
Ciasteczka na choinkę fot. Adobe Stock

Kruche ciasteczka na choinkę są świetnym pomysłem na dekorację świątecznego drzewka. W ich przygotowanie może zaangażować się cała rodzina. Wykorzystaj ten moment przygotowań na cudowną przedświąteczną zabawę. Pamiętaj, by przed pieczeniem zrobić w nich dziurkę, by móc zawiesić je na choince. 

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej,
  • 220 g płynnego miodu
  • 110 g masła,
  • łyżeczka sody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku umieść miód, masło oraz przyprawy. Podgrzej na małym ogniu do roztopienia się tłuszczu. Ostudź.
  2. Do osobnej miski wsyp mąkę oraz sodę. Następnie do suchych składników na ciastka na choinkę, wlej miód z masłem i przyprawami. Ciasto wyrabiaj - powinno być gęste i dość łatwo formujące się w kształt. Zawiń w folię i włóż na 2 godziny do lodówki.
  3. Nastaw piekarnik na 170°C.
  4. Ciasto na ciastka na choinkę, podziel na kilka części. Kawałek wyrabiaj na stolnicy, wałkuj na grubość ok. 3 mm. Pozostałe części mogą czekać w lodówce.
  5. Następnie przejdź do wykrawania wzorów. Zdejmuj ciasteczka z blatu i przenoś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Gotową partię kruchych ciastek piecz ok. 12 minut. Piernikowe ciastka przełóż na kratkę do wystudzenia i dekorowania, np. lukrem królewskim

Kruche ciastka na choinkęfot. Adobe Stock

Artykuł pierwotnie opublikowany 08.12.2014.

Czytaj też: Jak zabarwić lukier - 6 naturalnych barwnikówPrzepis na kruche maślance ciasteczkaCiasteczka kokosowe - aromatyczne i efektowne