Kruche ciasteczka na choinkę są świetnym pomysłem na dekorację świątecznego drzewka. W ich przygotowanie może zaangażować się cała rodzina. Wykorzystaj ten moment przygotowań na cudowną przedświąteczną zabawę. Pamiętaj, by przed pieczeniem zrobić w nich dziurkę, by móc zawiesić je na choince.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej,
- 220 g płynnego miodu
- 110 g masła,
- łyżeczka sody,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- W garnku umieść miód, masło oraz przyprawy. Podgrzej na małym ogniu do roztopienia się tłuszczu. Ostudź.
- Do osobnej miski wsyp mąkę oraz sodę. Następnie do suchych składników na ciastka na choinkę, wlej miód z masłem i przyprawami. Ciasto wyrabiaj - powinno być gęste i dość łatwo formujące się w kształt. Zawiń w folię i włóż na 2 godziny do lodówki.
- Nastaw piekarnik na 170°C.
- Ciasto na ciastka na choinkę, podziel na kilka części. Kawałek wyrabiaj na stolnicy, wałkuj na grubość ok. 3 mm. Pozostałe części mogą czekać w lodówce.
- Następnie przejdź do wykrawania wzorów. Zdejmuj ciasteczka z blatu i przenoś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Gotową partię kruchych ciastek piecz ok. 12 minut. Piernikowe ciastka przełóż na kratkę do wystudzenia i dekorowania, np. lukrem królewskim.
fot. Adobe Stock
Artykuł pierwotnie opublikowany 08.12.2014.
Czytaj też: Jak zabarwić lukier - 6 naturalnych barwnikówPrzepis na kruche maślance ciasteczkaCiasteczka kokosowe - aromatyczne i efektowne