Kontrowersyjny przysmak
Choć cały świat dyskutuje na temat nieludzkiego traktowania gęsi podczas tuczenia, Francuzi niewiele sobie z tego robią i uwielbiają foie gras, czyli otłuszczone gęsie wątróbki. Spożywane są one w formie delikatnego pasztetu lub puszystego musu. Jada się je jako samodzielną przystawkę, z delikatnym pieczywem i sałatami, najlepiej w towarzystwie porto, madery lub białego wina. I właśnie przed świętami znacząco wzrasta zainteresowanie nimi, a wykwintne foie gras pojawia się na wigilijnym stole.
Zobacz także: Pasztet Strasburski z gęsich wątróbek
Wytwornie i pożywnie
Prócz gęsich wątróbek Francuzi podczas Wigilii chętnie jedzą też ostrygi i wędzonego łososia, co ich zdaniem doskonale podkreśla wyjątkową atmosferę tego posiłku. Jako danie główne najczęściej pojawia się indyk faszerowany kasztanami. Nazwa może być myląca, gdyż poza kasztanami wewnątrz indyka (lub innego przedstawiciela drobiu) kryje się cała moc innych dodatków, między innymi podroby drobiowe, pietruszka, tymianek, cebula, a nawet alkohol, który doskonale wzmacnia smak farszu.
Zobacz także: Jak upiec indyka?
Słodkie podsumowanie
Francuzi lubią słodycze, szczególnie rozmaite ciasta i ciasteczka. W okresie świąt roztacza się zapach pierniczków i przypraw korzennych. Jednak na wigilijnym stole staje przede wszystkim biszkopt zwany tu bûche de Noël, czyli bożonarodzeniowe polano. Przypominać ma on o ciepłych tradycjach tych wyjątkowych świąt. Domownicy chętnie sięgają po trufle czekoladowe, które również wpisały się w świąteczną atmosferę.