Dość popularnym mięsem w tej części Afryki jest jagnięcina. Pojawiają się również drób i podroby. Oto kilka propozycji podania mięsa na sposób tunezyjski.
Jagnięcina
Jagnięcinę spotkasz w następujących potrawach: knef - jest to przyprawione rozmarynem mięso jagnięce z kością, kuskus - kaszka kuskus z dodatkiem jagnięcego mięsa i warzyw, brik - rodzaj chciałoby się powiedzieć pieroga - trójkąt wykonany z ciasta faszerowany w zależności od gustu: owocami morza, króliczym mięsem, czy właśnie jagnięciną, mechouia - grillowana jagnięcina, mergez - pikantne kiełbaski baranie, mermez - barani gulasz. Na szczególną uwagę zasługują kiełbaski mergez. Powstają z baraniego mięsa doprawionego ostrą papryką. Zgodnie z tunezyjską tradycją kulinarną należy najpierw suszyć kiełbaski na słońcu przez dwie doby, następnie trzeba je zanurzyć w gorącym oleju na 20 minut. Na koniec ułożone w glinianym garnku kiełbaski zalewa się tym samym, ale ostudzonym olejem.
Można je tak przechowywać przez długie miesiące. Kiełbaski jada się z rusztu razem z pieczywem lub jako dodatek do sałatek.
W Tunezji spotkać też można Tajine - potrawę nieco przypominającą fast foody. Sprzedaje się ją w wersji na wynos, a przygotowuje w dużych formach. Zapieka się w nich kawałki jagnięcego mięsa, jajka i ser.
Polecamy: Posiłki w stylu tunezyjskim
Marcassin
Może mniej popularna od jagnięciny, ale jednak spotykana w Tunezji jest... dziczyzna. Przyrządza się ją w okresie zimowym, kiedy to przypada w tym kraju okres polowań na dziki. Jest to jedyny rodzaj wieprzowiny spożywany w Tunezji.
Dziczyznę serwuje się w ciemnym, pikantnym sosie.
Czytaj także: Jak przygotować tunezyjskie dania?