Owoce morza, ryby i mięso w kuchni Senegalu

Senegal, połów ryb.
Ryby, krewetki, baranina, wołowina - tego wszystkiego skosztujemy także w Senegalu.
/ 22.05.2012 10:18
Senegal, połów ryb.

Senegal  posiada setki kilometrów wybrzeża nad oceanem Atlantyckim dlatego oczywiste jest, że owoce morza i ryby królują na tamtejszych stołach. Ryba zatem stanowi tam podstawowe źródło białka zwierzęcego. Przyrządza się ją na wiele sposobów: można ja jeść prosto z morza, wędzoną, suszoną, soloną czy fermentowaną. Nie trzeba dodawać, że istnieją dziesiątki przepisów na przygotowanie przepysznych potraw z ryb i owoców morza. Do charakterystycznych dań kuchni senegalskiej należą grillowane krewetki królewskie i miecznik.

Zobacz także: Poradnik turysty w Afryce - na arabskim targu

Dużo rzadziej na tamtejszych stołach gości mięso gdyż po prostu jest za drogie. Nawet tani na całym świecie kurczak czasami w senegalskie rodzinie bywa nieosiągalny jako codzienny posiłek.  Jeśli już można pozwolić sobie na mięsną potrawę to najczęściej spożywa się baraninę, wołowinę albo drób. Wieprzowina jest tam zakazana ze względów religijnych gdyż Senegal to państwo muzułmańskie. Z tego samego powodu nie pije się też alkoholu. Z całą pewnością najpopularniejsza jest baranina. Może o tym świadczyć to, że w czasie najważniejszego święta w islamie – pielgrzymki do Mekki, każda rodzina musi złożyć w ofierze właśnie barana.

Mięso najczęściej dusi się i grilluje. Samo grillowanie jest niezwykle popularną czynnością w Senegalu jednak nie przypomina w niczym naszych europejskich spotkań towarzyskich przy ruszcie. Aby zjeść grillowaną potrawę należy się udać do specjalnych sklepików – dibiterie, gdzie można zamówić sobie wołowinę, cielęcinę czy mocno przyprawione i upieczone na węglu drzewnym szaszłyki .

Kuchnia senegalska jak widać jest bardzo urozmaicona i zachwyca każdego swoją różnorodnością smaków.

Polecamy: Jak przyrządza się zebu?

Redakcja poleca

REKLAMA