Kiełbasa na grilla fot. Adobe Stock

Kiełbasa na grilla - którą wybrać i jak ją przygotować?

Kiełbasa na grilla powinna być dość tłusta i przygotowana z mięsa cielęcego lub wieprzowego. Jej przyrządzenie nie zajmie ci więcej niż 20 minut.
Małgorzata Machnicka / 29.04.2020 12:35
Kiełbasa na grilla fot. Adobe Stock

Wybór kiełbas na grilla jest dość duży. W zależności od naszych upodobań, można wybrać kiełbasę białą, chudszą i bardziej tłustą, z przewagą mięsa cielęcego lub wieprzowego.

Niektóre kiełbasy w okresie letnim przygotowywane są z myślą o amatorach grillowania. Dlatego są specjalnie doprawiane i umieszczane w hermetycznie zamkniętych torebkach foliowych. Czy to na pewno dobry wybór?

Którą kiełbasę na grilla wybrać?

W zależności od producenta, kiełbasa śląska, toruńska, podwawelska czy rzeszowska może smakować inaczej. Dlatego zanim wybierzesz się na grilla - kup kilka dni wcześniej po małym kawałku różnych gatunków kiełbas - będziesz dokładnie wiedziała, jaka jest ich jakość.

Dobrze by było, gdyby kiełbasa znajdowała się w naturalnym jelicie. Nie może też być za chuda, dlatego wybieraj kiełbasy wieprzowe, zamiast tych z dużym dodatkiem cielęciny. Kiełbasa na grilla musi mieć nieco tłuszczu, który wytapiając się sprawi, ze stanie się soczysta - jeśli będzie go za mało, kiełbasa będzie za sucha. 

Wystrzegaj się kupowania kiełbas, które wyglądają jak sztuczne. Jeśli masz taką możliwość, wybierz kiełbasę bez konserwantów. Pamiętaj, że kiełbasa na grilla nie powinna być tą najtańszą. Fizycznie nie jest możliwe wyprodukowanie dobrej jakościowo i smacznej kiełbasy za kilkanaście złotych za kilogram. Za dobry produkt musisz zapłacić około 25 złotych. 

Czego się wystrzegać?

Przygotowana i zapakowana kiełbasa o nazwie grillowa, może i ładnie wygląda, ale na tym kończą się jej zalety. Po otworzeniu opakowania może się okazać, że kiełbasę sprzedano pod tą nazwą, ponieważ liczono na pośpiech kupującego, który kierował się jedynie wygodą. Zamiast aromatycznego kawałka kiełbasy w opakowaniu znajduje się pięknie przyprawiony (czasami nawet przeterminowany), złej jakości produkt.

Odradzamy również kupowanie kiełbas na grilla w dużych sieciach handlowych (chociaż nie jest to reguła, najlepiej czytać składy na opakowaniu). Kluczowa jest także informacja o producencie.

Jak przygotować kiełbasę na grilla?

To najprostsza z możliwych potraw z grilla. Dobrej jakości kiełbasa nie wymaga już specjalnego doprawiania ani przygotowania. Wystarczy ją naciąć - najlepiej na krzyż, tak by mógł się wytopić się z niej nadmiar tłuszczu. Potem położyć na rozgrzany, przesmarowany olejem roślinnym grill.

Kiełbasę należy grillować po 7-8 minut z każdej strony.  Podawaj ją z pieczonymi ziemniakami i świeżą, orzeźwiającą sałatką. 

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.08.2010 r.

Przepisy na dania z grilla:

Jakie przyprawy i zioła do potraw z grilla
Jakie przyprawy i zioła do potraw z grilla
W niepamięć odeszły czasy, gdy w kuchni królowały jedynie pierz, sól i liść laurowy. Dziś podstawą ciekawych potraw o zaskakującym smaku są właśnie mieszanki przypraw i ziół, dostępne w bogatej ofercie sklepów.
Jak dobrać marynatę do mięsa
Jak dobrać marynatę do mięsa
Marynaty pełnią ważną rolę w procesie przygotowywania mięs – sprawiają, że mięso kruszeje, napełnia się aromatem, nie wysycha podczas obróbki termicznej, nabiera niepowtarzalnego smaku.
Jakie są oblicza szaszłyka
Jakie są oblicza szaszłyka
Są takie dni kiedy masz ochotę na coś lżejszego niż duża porcja grillowanej karkówki? Zjadłbyś coś zarazem mięsnego jak i warzywnego? To dobry moment, by sięgnąć po kolorowe i pyszne szaszłyki. Poznaj ich różnorodne oblicza!
Majowe grillowanie - cenne rady
Majowe grillowanie - cenne rady
W maju wraz z pojawieniem się pierwszych słonecznych dni rozpoczyna się również sezon na grillowanie. Wszyscy starają się spędzać jak najwięcej czasu na dworze i korzystać z uroków wiosny. Wspólne rodzinne spotkania przy grillu to już niemalże tradycja. Poniżej kilka potrzebnych informacji, dzięki którym grillowanie stanie się czystą przyjemnością.
Grillowane udka - przepis składniki i przygotowanie
Grillowane udka - przepis składniki i przygotowanie
Najlepszy przepis na grillowane udka kurczaka!
Sałatka z grillowanym serem - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z grillowanym serem - przepis składniki i przygotowanie
Zaskocz swoich znajomych na najbliższym grillu!
Cevapcici - przepis na grilla
Cevapcici - przepis na grilla
Pyszne danie kuchni chorwackiej!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (24)
/23.05.2020 11:09
Ja mam sprawdzoną kiełbasę na grilla z firmy Kiszeczka. Nie jest tłusta, a po zgrillowaniu jest naprawdę pyszna. :-)
/08.06.2016 17:48
peklowanego zarcia sie nie griluje ;>
/15.08.2015 15:24
Chcesz by kiłbasa lepiej smakowała, kup żur za 1.50 w sklepie i polej na początku grillowania
POKAŻ KOMENTARZE (21)