Śledzie w zalewie cytrusowo-piernikowej
Oto składniki na śledzie w zalewie cytrusowo-piernikowej:
- 300 g matiasów
- duża cebula czerwona
- 2 łyżki masła
- kilka goździków
- parę liści laurowych
- kilka gwiazdek anyżowych
- 8 śliwek suszonych
- 6 pokruszonych pierników
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- sok wyciśnięty z 1 cytryny i 1 pomarańczy
- łyżeczka octu balsamicznego
Jak zrobić śledzie w zalewie cytrusowo-piernikowej?
Cebulę kroimy niezbyt drobno, w niewielkie kawałki. Siekamy suszone śliwki. Kroimy śledzie na kawałki o grubości jednego centymetra. Do garnka wkładamy masło i roztapiamy. Szklimy cebulę na rumiany kolor. Wsypujemy liście laurowe, anyż i goździki. Podsmażamy ciągle mieszając, pilnując, aby nie przypalić składników. Dodajemy pokrojone śliwki. Wsypujemy pokruszone pierniki. Doprawiamy łyżeczką cynamonu. Wlewamy miód oraz sok wyciśnięty z cytryny i pomarańczy. Na koniec dodajemy łyżeczkę octu balsamicznego.
Zobacz inne przepisy w formie wideo