Kasia Gotuje z Polki.pl - Śledzie w sosie tatarskim

Klasyczne śledzie królują na świątecznym stole. Te z sosem tatarskim są wyjątkowo smaczne - sprawdź koniecznie!
Sylwia Kazimierczuk / 29.11.2017 12:54

Przepis na śledzie w sosie tatarskim według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na śledzie w sosie tatarskim:

  • 300 g filetów śledziowych w oleju
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 średnie korniszony
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • pół szklanki marynowanych pieczarek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • garstka natki pietruszki
  • pół czerwonej cebuli

Jak zrobić śledzie w sosie tatarskim?

Najpierw siekamy natkę pietruszki, szczypiorek oraz cebulę. Kroimy drobno kapary, ogórki oraz pieczarki marynowane. Wkładamy śmietanę, majonez, ostrą musztardę oraz sól i pieprz. Oczyszczamy dokładnie śledzie i kroimy na mniejsze porcje. Układamy na świątecznym półmisku i przekładamy obok sos tatarski. Dekorujemy według uznania resztką składników, użytych do przygotowania sosu.

Zobacz inne przepisy w formie wideo

Tagi: śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA