Przepis na śledzie w sosie tatarskim według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na śledzie w sosie tatarskim:
- 300 g filetów śledziowych w oleju
- 2 łyżki kaparów
- 2 średnie korniszony
- łyżeczka ostrej musztardy
- pół szklanki marynowanych pieczarek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- pół pęczka drobnego szczypiorku
- garstka natki pietruszki
- pół czerwonej cebuli
Jak zrobić śledzie w sosie tatarskim?
Najpierw siekamy natkę pietruszki, szczypiorek oraz cebulę. Kroimy drobno kapary, ogórki oraz pieczarki marynowane. Wkładamy śmietanę, majonez, ostrą musztardę oraz sól i pieprz. Oczyszczamy dokładnie śledzie i kroimy na mniejsze porcje. Układamy na świątecznym półmisku i przekładamy obok sos tatarski. Dekorujemy według uznania resztką składników, użytych do przygotowania sosu.
Zobacz inne przepisy w formie wideo