Składniki:
- 500 g filetów śledziowych,
- 2 małe cebule,
- 5 buraków czerwonych,
- 6 ziemniaków,
- 7 ogórków kiszonych średniej wielkości,
- 8 jajek,
- 300 g sera żółtego,
- natka pietruszki lub koperek (pęczek),
- 4 łyżki musztardy francuskiej,
- 6 łyżek oleju rzepakowego lub oleju lnianego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ok. 400 ml majonezu.
Przygotowanie:
Wigilijny stół będzie uginał się pod ciężarem pysznych potraw rybnych, ale znajdź koniecznie miejsce na śledzie pod pierzynką. Z podanych składników otrzymasz ok. 16 porcji! Przygotuj minimum dwa wysokie szklane naczynia.
Ta warstwowa sałatka gotowanymi warzywami pochodzi z Rosji, jest znana pod nazwą Szuba, co oznacza futerko. Samo siekanie, krojenie i układanie warstw nie powinno zająć dłużej niż 1 godzinę, o ile wcześniej ugotujesz ziemniaki i buraki. Pamiętaj, że jaja na twardo również potrzebują kilku godzin na wystudzenie.
W trakcie gotowania warzyw możesz przygotować inne potrawy wigilijne, np. barszcz czerwony czy karpia po żydowsku.
- Buraki i ziemniaki (bez obierania) ugotuj w osobnych garnkach, następnie odcedź je i ostudź.
- W międzyczasie ugotuj jaja na twardo, zahartuj i ostudź.
- Gdy jarzyny będą gotowe do układania w sałatce, śledzie pokrój w większe kawałki i skrop sokiem z cytryny.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do śledzi wraz musztardą, olejem.
- Mieszankę dopraw czarnym pieprzem i wyłóż do szklanej dużej salaterki (lub dwóch). Warstwę posmaruj 1/3 majonezu.
- Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę, dopraw solą i pieprzem. Połóż na warstwie w salaterce.
- Dodaj obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Posmaruj je kolejną warstwą majonezu.
- Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do sałatki i posmaruj je ostatnią częścią majonezu.
- Jajka posiekaj drobno i wyłóż na sałatkę.
- Na wierzch zetrzyj ser na dużych oczkach i szczypiorek lub posiekaną natkę pietruszki. Odstaw na minimum godzinę do lodówki.
Trik na wersję light:
Więcej kulinarnych inspiracji:Tatar ze śledzia z ostrą nutą
Najszybszy i najprostszy przepis na karpia na WigilięKarp na szaro - zabłyśnij znajomością przedwojennej receptury