Przygotuj te pyszne śledzie na słodko i zaskocz wszystkich gości. Przepisy nie tylko na Wigilię

Śledzie na słodko fot. Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Śledzie na słodko to doskonała alternatywa dla klasycznych filetów. Sprawdzą się nie tylko na Wigilię, ale także podczas każdego spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Do ich przygotowania wykorzystaj rodzynki, suszone śliwki, a także miód i słodką musztardę. Zobacz, jak zrobić pyszne śledzie na słodko.
/ 07.12.2022 05:35
Śledzie na słodko fot. Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Wystarczą tradycyjne filety śledziowe i kilka słodkich składników, aby przygotować idealne śledzie na słodko. Będą doskonale komponować się z czerwonym winem i innymi wyskokowymi trunkami. Podawaj je jako sałatkę do głównego dania albo samodzielną przekąskę.

Spis treści:

  1. Śledzie na słodko po szwedzku
  2. Śledzie na słodko z rodzynkami
  3. Śledzie na słodko z suszoną śliwką

Śledzie na słodko po szwedzku

Śledzie po szwedzku to pyszny, słodki przepis na świąteczne (i nie tylko) filety. Wykorzystasz do ich przygotowania słodką musztardę -  w takiej formie śledzie smakują pysznie i świetnie sprawdzą się jako dodatek do głównego dania albo jako szybka, imprezowa przekąska.

Składniki:

  • ok. 6 szt. filetów śledziowych,
  • 300 ml mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy miodowej albo stołowej,
  • 5 łyżek oleju,
  • sól i pieprz,
  • koperek,
  • garść rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie opłucz i włóż do naczynia z mlekiem. Pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mleko wyciągnie większość słonego posmaku.
  2. Po tym czasie wyjmij śledzie z mleka, opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
  3. Przygotuj sos, mieszając ze sobą musztardę, miód, olej oraz przyprawy. Całość dobrze połącz.
  4. Śledzie pokrój na kawałki i obtocz dokładnie w sosie. Możesz także je polać.
  5. Udekoruj koperkiem i rodzynkami.

Śledzie na słodko po szwedzku

fot. Śledzie na słodko po szwedzku/Adobe Stock, mbt_studio

 Śledzie na słodko z rodzynkami

Śledzie na słodko uwielbiają towarzystwo rodzynek i żurawiny. Dobrze komponują się także z miodem. Możesz przygotować pyszny, słodko-kwaśny sos i połączyć je z matiasami. Efekt będzie doskonały!

Składniki:

  • 500 g matiasów,
  • 2 duże cebule,
  • 2 garści rodzynek,
  • 150 ml octu winnego,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 5 łyżek oleju,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Filety dokładnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój w grubsze kawałki.
  2. Do rondelka przełóż koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, listki laurowe, ocet oraz sok z cytryny. Lekko podgotuj, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Cebulę pokrój w piórka lub kostkę, dodaj do śledzi i polej całość olejem. Dodaj rodzynki i zamieszaj.
  4. Następnie wymieszaj rybę z ciepłym, ale nie gorącym sosem.

Śledzie na słodko z rodzynkami

fot. Śledzie na słodko z rodzynkami/Adobe Stock, gkrphoto

Śledzie na słodko z suszoną śliwką

Ten przepis to przepyszna wariacja na temat śledzi na słodko. Połącz je z pomarańczą i suszoną śliwką, aby stworzyć doskonałe, świąteczne danie. Śledzie w tej postaci idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 2 duże pomarańcze,
  • 2 garści suszonych śliwek,
  • 350 ml mleka,
  • 4 łyżki miodu,
  • garść bakalii.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, aby straciły słony smak, a następnie umieść je na ok. 8 godzin w mleku.
  2. Po tym czasie jeszcze raz lekko je opłucz, osusz i pokrój na dłuższe kawałki. Każdy z nich zwiń w rulon.
  3. Pomarańcze pokrój w plastry, rozłóż na talerzu i polej 2 łyżkami miodu.
  4. Na wierzchu ułóż rolki ze śledzi i dodaj po jednej lub dwóch suszonych śliwkach.
  5. Posyp całość bakaliami i polej resztą miodu.
  6. Wskazówka: pomarańcze możesz wcześniej skarmelizować.

Śledzie na słodko ze śliwką

fot. Śledzie na słodko z suszoną śliwką/Adobe Stock, agneskantaruk

Zobacz także inne przepisy na śledzie na słodko i nie tylko:

Jakie śledzie są najzdrowsze? Ranking TOP 5 najzdrowszych form jedzenia śledzi
Jakie śledzie są najzdrowsze? Ranking TOP 5 najzdrowszych form jedzenia śledzi
Najzdrowsze śledzie to śledzie surowe, np. jedzone po upieczeniu. Marynowane śledzie są najzdrowsze, jeśli nie mają za dużo soli, podasz je z warzywami i owocami, a marynatę zrobisz ze zdrowego oleju np. oleju lnianego lub rzepakowego. W top 5 najzdrowszych śledzi znalazły się też śledzie z burakami i śledzie po kaszubsku.
Tatar ze śledzia w klasycznym wydaniu z ostrą nutą
Tatar ze śledzia w klasycznym wydaniu z ostrą nutą
Tatar ze śledzia jest idealny na imprezę, jako przekąska czy wigilijne danie. Polecamy w klasycznym wydaniu z musztardą, miodem i obowiązkowo cebulką. Ten przepis na tatar ze śledzia zawsze się udaje.
Sałatka śledziowa z ziemniakami, czyli ukłon w stronę prostoty i tradycji
Sałatka śledziowa z ziemniakami, czyli ukłon w stronę prostoty i tradycji
Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem i jabłkiem to nie tylko potrawa świąteczna, lecz doskonała przystawka na imprezę sylwestrową czy inną okazję.
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju goszczą na polskich stołach głównie podczas Bożego Narodzenia. Odpowiednio przygotowane, ok. 4 dni przed Wigilią, są pyszną przekąską i ozdobą stołu.
Śledzie pod pierzynką - przepis na tradycyjną sałatkę warstwową
Śledzie pod pierzynką - przepis na tradycyjną sałatkę warstwową
Tradycyjne śledzie pod pierzynką to sałatka śledziowa warstwowa z gotowanymi warzywami, jajkiem na twardo, cebulą - idealna sałatka na święta! Inna nazwa, znana w Rosji i na Ukrainie, to Szuba.
Tagi: śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA