Wystarczą tradycyjne filety śledziowe i kilka słodkich składników, aby przygotować idealne śledzie na słodko. Będą doskonale komponować się z czerwonym winem i innymi wyskokowymi trunkami. Podawaj je jako sałatkę do głównego dania albo samodzielną przekąskę.
Spis treści:
Śledzie na słodko po szwedzku
Śledzie po szwedzku to pyszny, słodki przepis na świąteczne (i nie tylko) filety. Wykorzystasz do ich przygotowania słodką musztardę - w takiej formie śledzie smakują pysznie i świetnie sprawdzą się jako dodatek do głównego dania albo jako szybka, imprezowa przekąska.
Składniki:
- ok. 6 szt. filetów śledziowych,
- 300 ml mleka,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy miodowej albo stołowej,
- 5 łyżek oleju,
- sól i pieprz,
- koperek,
- garść rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Śledzie opłucz i włóż do naczynia z mlekiem. Pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mleko wyciągnie większość słonego posmaku.
- Po tym czasie wyjmij śledzie z mleka, opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
- Przygotuj sos, mieszając ze sobą musztardę, miód, olej oraz przyprawy. Całość dobrze połącz.
- Śledzie pokrój na kawałki i obtocz dokładnie w sosie. Możesz także je polać.
- Udekoruj koperkiem i rodzynkami.
fot. Śledzie na słodko po szwedzku/Adobe Stock, mbt_studio
Śledzie na słodko z rodzynkami
Śledzie na słodko uwielbiają towarzystwo rodzynek i żurawiny. Dobrze komponują się także z miodem. Możesz przygotować pyszny, słodko-kwaśny sos i połączyć je z matiasami. Efekt będzie doskonały!
Składniki:
- 500 g matiasów,
- 2 duże cebule,
- 2 garści rodzynek,
- 150 ml octu winnego,
- 100 g koncentratu pomidorowego,
- łyżka cukru,
- łyżka soku z cytryny,
- 5 łyżek oleju,
- kilka listków laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Filety dokładnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój w grubsze kawałki.
- Do rondelka przełóż koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, listki laurowe, ocet oraz sok z cytryny. Lekko podgotuj, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
- Cebulę pokrój w piórka lub kostkę, dodaj do śledzi i polej całość olejem. Dodaj rodzynki i zamieszaj.
- Następnie wymieszaj rybę z ciepłym, ale nie gorącym sosem.
fot. Śledzie na słodko z rodzynkami/Adobe Stock, gkrphoto
Śledzie na słodko z suszoną śliwką
Ten przepis to przepyszna wariacja na temat śledzi na słodko. Połącz je z pomarańczą i suszoną śliwką, aby stworzyć doskonałe, świąteczne danie. Śledzie w tej postaci idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole.
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych,
- 2 duże pomarańcze,
- 2 garści suszonych śliwek,
- 350 ml mleka,
- 4 łyżki miodu,
- garść bakalii.
Sposób przygotowania:
- Śledzie dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, aby straciły słony smak, a następnie umieść je na ok. 8 godzin w mleku.
- Po tym czasie jeszcze raz lekko je opłucz, osusz i pokrój na dłuższe kawałki. Każdy z nich zwiń w rulon.
- Pomarańcze pokrój w plastry, rozłóż na talerzu i polej 2 łyżkami miodu.
- Na wierzchu ułóż rolki ze śledzi i dodaj po jednej lub dwóch suszonych śliwkach.
- Posyp całość bakaliami i polej resztą miodu.
- Wskazówka: pomarańcze możesz wcześniej skarmelizować.
fot. Śledzie na słodko z suszoną śliwką/Adobe Stock, agneskantaruk
Zobacz także inne przepisy na śledzie na słodko i nie tylko: