Śledzie na słodko fot. Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Przygotuj te pyszne śledzie na słodko i zaskocz wszystkich gości. Przepisy nie tylko na Wigilię

Śledzie na słodko to doskonała alternatywa dla klasycznych filetów. Sprawdzą się nie tylko na Wigilię, ale także podczas każdego spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Do ich przygotowania wykorzystaj rodzynki, suszone śliwki, a także miód i słodką musztardę. Zobacz, jak zrobić pyszne śledzie na słodko.
/ 07.12.2022 05:35
Śledzie na słodko fot. Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Wystarczą tradycyjne filety śledziowe i kilka słodkich składników, aby przygotować idealne śledzie na słodko. Będą doskonale komponować się z czerwonym winem i innymi wyskokowymi trunkami. Podawaj je jako sałatkę do głównego dania albo samodzielną przekąskę.

Spis treści:

  1. Śledzie na słodko po szwedzku
  2. Śledzie na słodko z rodzynkami
  3. Śledzie na słodko z suszoną śliwką

Śledzie na słodko po szwedzku

Śledzie po szwedzku to pyszny, słodki przepis na świąteczne (i nie tylko) filety. Wykorzystasz do ich przygotowania słodką musztardę -  w takiej formie śledzie smakują pysznie i świetnie sprawdzą się jako dodatek do głównego dania albo jako szybka, imprezowa przekąska.

Składniki:

  • ok. 6 szt. filetów śledziowych,
  • 300 ml mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy miodowej albo stołowej,
  • 5 łyżek oleju,
  • sól i pieprz,
  • koperek,
  • garść rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie opłucz i włóż do naczynia z mlekiem. Pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mleko wyciągnie większość słonego posmaku.
  2. Po tym czasie wyjmij śledzie z mleka, opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
  3. Przygotuj sos, mieszając ze sobą musztardę, miód, olej oraz przyprawy. Całość dobrze połącz.
  4. Śledzie pokrój na kawałki i obtocz dokładnie w sosie. Możesz także je polać.
  5. Udekoruj koperkiem i rodzynkami.

Śledzie na słodko po szwedzku

fot. Śledzie na słodko po szwedzku/Adobe Stock, mbt_studio

 Śledzie na słodko z rodzynkami

Śledzie na słodko uwielbiają towarzystwo rodzynek i żurawiny. Dobrze komponują się także z miodem. Możesz przygotować pyszny, słodko-kwaśny sos i połączyć je z matiasami. Efekt będzie doskonały!

Składniki:

  • 500 g matiasów,
  • 2 duże cebule,
  • 2 garści rodzynek,
  • 150 ml octu winnego,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 5 łyżek oleju,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Filety dokładnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój w grubsze kawałki.
  2. Do rondelka przełóż koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, listki laurowe, ocet oraz sok z cytryny. Lekko podgotuj, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Cebulę pokrój w piórka lub kostkę, dodaj do śledzi i polej całość olejem. Dodaj rodzynki i zamieszaj.
  4. Następnie wymieszaj rybę z ciepłym, ale nie gorącym sosem.

Śledzie na słodko z rodzynkami

fot. Śledzie na słodko z rodzynkami/Adobe Stock, gkrphoto

Śledzie na słodko z suszoną śliwką

Ten przepis to przepyszna wariacja na temat śledzi na słodko. Połącz je z pomarańczą i suszoną śliwką, aby stworzyć doskonałe, świąteczne danie. Śledzie w tej postaci idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 2 duże pomarańcze,
  • 2 garści suszonych śliwek,
  • 350 ml mleka,
  • 4 łyżki miodu,
  • garść bakalii.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, aby straciły słony smak, a następnie umieść je na ok. 8 godzin w mleku.
  2. Po tym czasie jeszcze raz lekko je opłucz, osusz i pokrój na dłuższe kawałki. Każdy z nich zwiń w rulon.
  3. Pomarańcze pokrój w plastry, rozłóż na talerzu i polej 2 łyżkami miodu.
  4. Na wierzchu ułóż rolki ze śledzi i dodaj po jednej lub dwóch suszonych śliwkach.
  5. Posyp całość bakaliami i polej resztą miodu.
  6. Wskazówka: pomarańcze możesz wcześniej skarmelizować.

Śledzie na słodko ze śliwką

fot. Śledzie na słodko z suszoną śliwką/Adobe Stock, agneskantaruk

Zobacz także inne przepisy na śledzie na słodko i nie tylko:

Jakie śledzie są najzdrowsze? Ranking TOP 5 najzdrowszych form jedzenia śledzi
Jakie śledzie są najzdrowsze? Ranking TOP 5 najzdrowszych form jedzenia śledzi
Najzdrowsze śledzie to śledzie surowe, np. jedzone po upieczeniu. Marynowane śledzie są najzdrowsze, jeśli nie mają za dużo soli, podasz je z warzywami i owocami, a marynatę zrobisz ze zdrowego oleju np. oleju lnianego lub rzepakowego. W top 5 najzdrowszych śledzi znalazły się też śledzie z burakami i śledzie po kaszubsku.
Tatar ze śledzia w klasycznym wydaniu z ostrą nutą
Tatar ze śledzia w klasycznym wydaniu z ostrą nutą
Tatar ze śledzia jest idealny na imprezę, jako przekąska czy wigilijne danie. Polecamy w klasycznym wydaniu z musztardą, miodem i obowiązkowo cebulką. Ten przepis na tatar ze śledzia zawsze się udaje.
Sałatka śledziowa z ziemniakami, czyli ukłon w stronę prostoty i tradycji
Sałatka śledziowa z ziemniakami, czyli ukłon w stronę prostoty i tradycji
Sałatka śledziowa z ziemniakami, jajkiem i jabłkiem to nie tylko potrawa świąteczna, lecz doskonała przystawka na imprezę sylwestrową czy inną okazję.
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis wigilijny
Śledzie w oleju goszczą na polskich stołach głównie podczas Bożego Narodzenia. Odpowiednio przygotowane, ok. 4 dni przed Wigilią, są pyszną przekąską i ozdobą stołu.
Śledzie pod pierzynką - przepis na tradycyjną sałatkę warstwową
Śledzie pod pierzynką - przepis na tradycyjną sałatkę warstwową
Tradycyjne śledzie pod pierzynką to sałatka śledziowa warstwowa z gotowanymi warzywami, jajkiem na twardo, cebulą - idealna sałatka na święta! Inna nazwa, znana w Rosji i na Ukrainie, to Szuba.
Tagi: śledzie