Reklama

Wystarczą tradycyjne filety śledziowe i kilka słodkich składników, aby przygotować idealne śledzie na słodko. Będą doskonale komponować się z czerwonym winem i innymi wyskokowymi trunkami. Podawaj je jako sałatkę do głównego dania albo samodzielną przekąskę.

Reklama

Spis treści:

  1. Śledzie na słodko po szwedzku
  2. Śledzie na słodko z rodzynkami
  3. Śledzie na słodko z suszoną śliwką

Śledzie na słodko po szwedzku

Śledzie po szwedzku to pyszny, słodki przepis na świąteczne (i nie tylko) filety. Wykorzystasz do ich przygotowania słodką musztardę - w takiej formie śledzie smakują pysznie i świetnie sprawdzą się jako dodatek do głównego dania albo jako szybka, imprezowa przekąska.

Składniki:

  • ok. 6 szt. filetów śledziowych,
  • 300 ml mleka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy miodowej albo stołowej,
  • 5 łyżek oleju,
  • sól i pieprz,
  • koperek,
  • garść rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie opłucz i włóż do naczynia z mlekiem. Pozostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Mleko wyciągnie większość słonego posmaku.
  2. Po tym czasie wyjmij śledzie z mleka, opłucz i osusz na papierowym ręczniku.
  3. Przygotuj sos, mieszając ze sobą musztardę, miód, olej oraz przyprawy. Całość dobrze połącz.
  4. Śledzie pokrój na kawałki i obtocz dokładnie w sosie. Możesz także je polać.
  5. Udekoruj koperkiem i rodzynkami.
fot. Śledzie na słodko po szwedzku/Adobe Stock, mbt_studio

Śledzie na słodko z rodzynkami

Śledzie na słodko uwielbiają towarzystwo rodzynek i żurawiny. Dobrze komponują się także z miodem. Możesz przygotować pyszny, słodko-kwaśny sos i połączyć je z matiasami. Efekt będzie doskonały!

Składniki:

  • 500 g matiasów,
  • 2 duże cebule,
  • 2 garści rodzynek,
  • 150 ml octu winnego,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • łyżka cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 5 łyżek oleju,
  • kilka listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Filety dokładnie opłucz i osusz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój w grubsze kawałki.
  2. Do rondelka przełóż koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, listki laurowe, ocet oraz sok z cytryny. Lekko podgotuj, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
  3. Cebulę pokrój w piórka lub kostkę, dodaj do śledzi i polej całość olejem. Dodaj rodzynki i zamieszaj.
  4. Następnie wymieszaj rybę z ciepłym, ale nie gorącym sosem.
fot. Śledzie na słodko z rodzynkami/Adobe Stock, gkrphoto

Śledzie na słodko z suszoną śliwką

Ten przepis to przepyszna wariacja na temat śledzi na słodko. Połącz je z pomarańczą i suszoną śliwką, aby stworzyć doskonałe, świąteczne danie. Śledzie w tej postaci idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych,
  • 2 duże pomarańcze,
  • 2 garści suszonych śliwek,
  • 350 ml mleka,
  • 4 łyżki miodu,
  • garść bakalii.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, aby straciły słony smak, a następnie umieść je na ok. 8 godzin w mleku.
  2. Po tym czasie jeszcze raz lekko je opłucz, osusz i pokrój na dłuższe kawałki. Każdy z nich zwiń w rulon.
  3. Pomarańcze pokrój w plastry, rozłóż na talerzu i polej 2 łyżkami miodu.
  4. Na wierzchu ułóż rolki ze śledzi i dodaj po jednej lub dwóch suszonych śliwkach.
  5. Posyp całość bakaliami i polej resztą miodu.
  6. Wskazówka: pomarańcze możesz wcześniej skarmelizować.
fot. Śledzie na słodko z suszoną śliwką/Adobe Stock, agneskantaruk
Reklama

Zobacz także inne przepisy na śledzie na słodko i nie tylko:

Reklama
Reklama
Reklama