Zupy na lato to wbrew pozorom nie tylko kultowe chłodniki, jak chłodnik z botwiny, z ogórka czy hiszpańskie gazpacho. Równie dobrze sprawdzą się lekkie zupy krem, wystarczy nie serwować ich na gorąco.
Spis treści:
Zupa z groszku na lato
Lekka zupa z groszku to jeden z najbardziej letnich smaków. Możesz do niej dodać inne zielone warzywa, aby podkręcić smak.
Składniki:
- 400 g świeżego groszku (nie z puszki, ale może być mrożony),
- 750 ml bulionu,
- 1 cebula,
- odrobina oleju do smażenia,
- kilka łyżek śmietanki 30%,
- kilka garści zieleniny, np. roszponki,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie do zaserwowania: ser feta.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Podsmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Najlepiej wykorzystaj do tego garnek z grubym dnem.
- Zalej cebulę bulionem, dodaj groszek, gotuj przez około 25 minut, aby groszek stał się miękki.
- Dopraw zupę z groszku pieprzem i solą.
- Gotową zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Zabiel śmietanką.
- Letnią zupę z groszku podawaj z listkami roszpunki i pokruszonym serem feta.
fot. Zupa na lato - zupa z groszku/Adobe Stock, nblxer
Truskawkowa zupa na lato
Latem chętnie sięgamy też po słodkie zupy, przygotowane z owoców sezonowych.
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 250 ml wody,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- kilka łyżek śmietany 18%,
- listki mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj dokładnie, odsącz, pozbaw szypułek.
- Wrzuć truskawki do garnka, zalej wodą. Zagotuj, zdejmij z ognia - nie gotuj dłużej.
- Zmiksuj truskawki blenderem. Posłodź cukrem trzcinowym.
- Przestudzoną zupę podawaj z kleksem śmietanki i listkami mięty.
fot. Zupa na lato - truskawkowa/Adobe Stock, GreenArt
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik to bez wątpienia król lata i najpopularniejszy obiad na upalne dni - idealna zupa na lato.
Składniki:
- 2 ogórki szklarniowe,
- ząbek czosnku,
- 500 g jogurtu naturalnego,
- trochę szczypiorku,
- dużo posiekanego koperku,
- 3 rzodkiewki,
- pieprz,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Ogórki obierz i zetrzyj na tarce - w zależności od preferencji, wybierz drobne albo duże oczka.
- Czosnek obierz i rozgnieć w prasce albo drobniutko posiekaj.
- Czosnek dodaj do ogórka, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj.
- Zalej jogurtem naturalnym. Szczypiorek i koperek umyj, drobno posiekaj.
- Chłodnik schłodź w lodówce, podawaj posypany koperkiem i szczypiorkiem, a także ozdobiony plasterkami rzodkiewki.
fot. Zupa na lato - chłodnik ogórkowy/Adobe Stock, timolina
Zobacz więcej przepisów na zupy na lato: