Fasolka szparagowa to jedno z najbardziej lubianych warzyw sezonowych. Pewnie głównie ze względu na swoje walory smakowe, ale te odżywcze są również godne zauważenia. Fasolka zawiera dużo potasu, żelaza i magnezu, a do tego witaminy, między innymi C i K. Błonnik zawarty w fasolce obniża poziom cholesterolu.
Zupa z fasolki szparagowej to propozycja na smaczny obiad, który idealnie sprawdzi się nawet podczas upalnego dnia, ponieważ jest bardzo lekki. Oprócz samej fasolki znajdzie się w nim oczywiście kilka innych dodatków - np. duża ilość koperku i kleks śmietany kremówki.
Zobacz 20 innych przepisów z fasolką szparagową
Przepis na zupę z fasolki szparagowej
Oto składniki na zupę z fasolką szparagową według Kasi Bukowskiej:
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- cynamon,
- ostra i słodka papryka,
- łyżka masła,
- 1 duża cebula,
- 1 puszka całych pomidorów bez skórki,
- 1 mała śmietana kremówka,
- 500 g fasolki szparagowej,
- 500 g ziemniaków,
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego,
- koperek.
Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej? Fasolkę pozbaw końcówek i pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz i również pokrój, cebulę i koperek posiekaj. Gdy warzywa są pokrojone, zacznij gotować zupę. W garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę masła. Na tłuszcz wrzuć cebulę, gdy się zeszkli dodaj przyprawy: ostrą paprykę, słodką paprykę i odrobinę cynamonu. Wymieszaj. Do cebuli dodaj pomidory wraz z zalewą.
Do garnka musi trafić teraz bulion i ziemniaki. Zupę gotuj przez 10 minut, a potem dodaj pokrojoną fasolkę szparagową i gotuj jeszcze 5 minut. Przypraw danie pieprzem, solą i odrobiną cukru. Wszystko zamieszaj i dodaj śmietanę kremówkę. Zupę z fasolką podgrzej, ale już jej nie gotuj. Na koniec oprósz potrawę koperkiem.
Zobacz więcej wideo kulinarnych