Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 15 dag mąki pszennej
- 160 g mąki żytniej
- 500 ml wody
- 1/3 szklanki otrębów pszennych
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- łyżeczka soli
- 10 dag zakwasu żytniego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na chleb na zakwasie! Jeśli chcesz, możesz go również wzbogacić dodatkiem pestek słonecznika. Takie pieczywo jest naprawdę bogate w błonnik!
Jak zrobić zakwas żytni do chleba?
- Dzień 1. W słoju wymieszaj 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki mąki żytniej razowej. Przykryj słoik gazą lub ściereczką, która dobrze przepuszcza powietrze. Odstaw w ciepłe miejsce (nie może być ono zbyt gorące).
- Dzień 2. Do zakwasu żytniego dodaj 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki mąki żytniej razowej. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce.
- Dzień 3. Powtórz czynności z poprzedniego dnia.
- Dzień 4. Ponownie powtórz te same czynności. Po odstawieniu na 12 godzin zakwas jest gotowy.
O plusach i minusach ciemnego pieczywa
Przepis na chleb na zakwasie:
- W rondelku wymieszaj wodę z zakwasem.
- W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki: mąkę żytnią i pszenną, płatki owsiane, siemię lniane, otręby, sól i pestki słonecznika.
Czy sklepowe pieczywo mrożone jest zdrowe?
- Do masy dodaj wodę z zakwasem i dokładnie wymieszaj.
- Foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
- Przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 8-10 godzin, aby wyrosło.
- Lekko wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp np. sezamem lub pestkami słonecznika.
- Wstaw do zimnego piekarnika, piecz w 200 stopniach C przez 70 minut.