Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 ml mleka,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 60 ml oleju,
- łyżeczka soli,
- płaska łyżeczka cukru,
- sezam i czarnuszka do posypania.
Przygotowanie:
Bułki bez drożdży mogą być równie pyszne i puszyste, co te przygotowywane z tradycyjnego przepisu na bułki. Będą doskonałym dodatkiem do wszystkich domowych past kanapkowych i pasztetów.
Pamiętaj, że wszystkie składniki na bułki bez drożdży, powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jajka rozbij do miski, dodaj sól, cukier i roztrzep mikserem.
- Dolej mleko i olej, a następnie stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle miksując.
- Mokrymi dłońmi uformuj okrągłe bułki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posyp sezam i czarnuszką i piecz bułki bez drożdży przez 15 minut w 180 stopniach.
Więcej o pysznych wypiekach:
Przepis na bułki drożdżowe z cynamonem
Przepis na bułki maślane
Przepis na bułki drożdżowe z serem