Bułki bez drożdży - szybki i prosty domowy przepis

Bułki bez drożdży zrobione na bazie jajek, mleka i oleju to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Małgorzata Machnicka / 01.04.2020 12:16
DRUKUJ PRZEPIS
Bułki bez drożdży - szybki i prosty domowy przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 60 ml oleju,
  • łyżeczka soli,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • sezam i czarnuszka do posypania.
Przygotowanie:

Bułki bez drożdży mogą być równie pyszne i puszyste, co te przygotowywane z tradycyjnego przepisu na bułki. Będą doskonałym dodatkiem do wszystkich domowych past kanapkowych i pasztetów

Pamiętaj, że wszystkie składniki na bułki bez drożdży, powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Jajka rozbij do miski, dodaj sól, cukier i roztrzep mikserem. 
  2. Dolej mleko i olej, a następnie stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia ciągle miksując
  3. Mokrymi dłońmi uformuj okrągłe bułki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Posyp sezam i czarnuszką i piecz bułki bez drożdży przez 15 minut w 180 stopniach

Więcej o pysznych wypiekach:
Przepis na bułki drożdżowe z cynamonem
Przepis na bułki maślane
Przepis na bułki drożdżowe z serem

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA