Tarta ze szpinakiem przygotowywana na bazie kruchego lub francuskiego ciasta może być smaczną przekąską. Ciekawa struktura ciasta filo zapewnia chrupkość i lekkość dania. Szpinak możemy łączyć z rybą, warzywami lub serem – to smaczna i zdrowa alternatywa. Podobnie jak quiche, tarta ze szpinakiem i fetą, tarta ze szpinakiem i łososiem lub suszonymi pomidorami to smaczne i treściwe danie – sprawdź nasze przepisy!
Tarta ze szpinakiem i fetą: przepis
Oto składniki na tartę ze szpinakiem i fetą:
- łyżka oleju
- cebula
- 500 gram szpinaku
- 500 gram ciasta francuskiego
- 2 duże jajka
- 250 gram fety
- garść posiekanego koperku
Jak zrobić tartę ze szpinakiem i fetą?
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę przez około 5 minut do miękkości. Dodajemy szpinak i gotujemy kolejne 5 minut. Wykładamy ciasto francuskie na naczynie żaroodporne lub formę do tarty. Szpinak z cebulą mieszamy z ubitymi jajkami, feta i koperkiem. Układamy na cieście francuskim. Całość zakrywamy resztą ciasta francuskiego i rolujemy brzegi ciasta. Tartę ze szpinakiem pieczemy przez 50 minut do momentu aż całość zarumieni się. Jeżeli chcemy, aby była bardziej wyrazista, możemy pokusić się o dodatek startego czosnku.
Tarta ze szpinakiem i łososiem: przepis
Oto składniki na tartę ze szpinakiem i łososiem:
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie kremowego białego serka
- 3 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- opakowanie świeżego szpinaku (12-15 listków)
- pół cytryny
- garść koperku
- 200 gram wędzonego łososia
- 200 gram tartego żółtego sera
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić tartę ze szpinakiem i łososiem?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie wykładamy na formę do tarty i dokładnie wgniatamy w załamania. Ubijamy jajka razem ze śmietaną. Do mieszanki dodajemy kawałki wędzonego łososia, sok z cytryny. Wierzch ciasta smarujemy kremowym serkiem, a następnie wylewamy jajeczną mieszankę. Układamy liście szpinaku, koperek i posypujemy startym żółtym serem. Doprawiamy solą i pieprzem. Tartę ze szpinakiem pieczemy przez 20 minut do uzyskania złotobrązowej skórki. Możemy ją podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło z pomidorkami koktajlowymi.
Tarta ze szpinakiem i suszonymi pomidorami: przepis
Oto składniki na tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:
- mrożone kruche ciasto
- papryka czerwona
- opakowanie świeżego szpinaku
- 6 dużych pomidorów suszonych
- opakowanie sera feta
- 200 ml śmietanki
- 3 duże jajka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta oregano
Jak zrobić tartę ze szpinakiem i suszonymi pomidorami?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wykładamy do formy kruche ciasto. Pieczemy przez 20 minut do całkowitego wysuszenia. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy jajka i śmietankę i doprawiamy. Wylewamy na wierzch kruchego ciasta. Układamy pokrojone warzywa i ser feta. Tartę ze szpinakiem pieczemy przez 30 minut, aż masa się zetnie. Możemy serwować na zimno lub ciepło z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu czosnkowego do smaku.
Zobacz inne przepisy na przekąski