Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 450 g mąki pszennej typu 650,
- 450 ml kefiru lub maślanki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka soli,
- 50 g ziaren słonecznika,
- 3 łyżki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
Chleb bez drożdży, za to przygotowany na bazie mieszanki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia, jest łatwy i prosty w przygotowaniu. Wymieszanie składników razem z pieczeniem nie powinno ci zająć więcej niż 60 minut.
Świetnie zastąpi każdy domowy chleb na drożdżach. W naszym przepisie występuje razem z pestkami słonecznika, ale możesz dodać również pestki dyni, siemię lniane albo suszone owoce.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszaj dokładnie ze sobą.
- Dodaj kefir w temperaturze pokojowej i wymieszaj aż powstanie jednolita masa.
- Keksówkę wysmaruj olejem i wysyp mąką.
- Przełóż masę na chleb bez drożdży do formy, posmaruj z wierzchu łyżką oleju i posyp ziarnami słonecznika.
- Wstaw do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika i piecz przez 40 minut.
- Chleb bez drożdży gotowy!
Więcej przepisów na chleb:
Przepis na chleb orkiszowy
Jak zrobić zakwas?
Chleb na zakwasie - przepis
Przepis na chlebki pita