Papierówki nie tylko do ciast! Pomysły na przetwory z papierówek

Edi przetwory z papierówek .jpg fot. Adobe Stock, Paul Maguire
Przetwory z papierówek to przede wszystkim dżemy i musy, które możesz wykorzystać do naleśników, gofrów albo gorących tostów. Możesz także wykorzystać je do przygotowania pysznego kompotu albo stworzyć domowy, idealnie kwaskowaty ocet jabłkowy. Ogranicza cię tylko wyobraźnia. Zobacz, co zrobić z papierówek.
/ 23.07.2022 05:22
Edi przetwory z papierówek .jpg fot. Adobe Stock, Paul Maguire

Przetwory z papierówek to przede wszystkim dżemy i kompoty. Charakterystyczny smak tej odmiany jabłek przypomina dzieciństwo w babcinym ogrodzie. Możesz zamknąć te wszystkie wspomnienia w słoikach lub butelkach. Zobacz, co zrobić z papierówek.

Spis treści:

  1. Co zrobić z papierówek: przetwory i nie tylko
  2. Dżem z papierówek
  3. Mus z papierówek
  4. Kompot z papierówek
  5. Ocet jabłkowy z papierówek

Co zrobić z papierówek?

Papierówki to jabłka o zielonkawej barwie. Jabłoń ta zaliczana jest do bardzo starych odmian, która na chwilę wyszła z łask na rzecz nowszych, o słodszych owocach. Smak papierówek jest dość kwaskowaty, niemniej jednak kojarzy się z dzieciństwem i owocowymi sadami u dziadków. Najczęściej papierówki wykorzystuje się do przygotowania szarlotek, ciast drożdżowych, tart i placków. To także świetny materiał na zimowe przetwory.

Przetwory z papierówek: dżem z papierówek

Przetwory z papierówek to przede wszystkim aromatyczne dżemy z dodatkiem jesienno-zimowych przypraw. Kwaskowaty smak idealnie sprawdza się do gofrów, naleśników czy placuszków.

Składniki:

  • 3 kg papierówek,
  • ok. 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i przełóż do rondelka z grubym dnem.
  2. Dodaj odrobinę (ok. 4-5 łyżek wody), a następnie zagotuj.
  3. Kiedy jabłka się rozpadną, dodaj cukier i gotuj tak długo, aż całość dobrze się połączy i zgęstnieje.
  4. Gotowy dżem możesz uzupełnić zimowymi przyprawami – cynamonem, anyżem lub goździkami, albo pozostawić bez dodatków.
  5. Przełóż go do słoików i zapasteryzuj.

przetwory z papierówek dżem z papierówek
fot. Przetwory z papierówek: dżem z papierówek/Adobe Stock, ricka_kinamoto

Przetwory z papierówek: mus z papierówek

Mus z papierówek jest idealnym dodatkiem do naleśników, chrupiących tostów oraz puszystych ciast.

Składniki:

  • 2 kg papierówek,
  • ok. 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Możesz obrać papierówki, ale możesz także wykorzystać skórkę w musie.
  2. Zetrzyj papierówki na tarce (na grubych oczkach) i przełóż do rondelka.
  3. Zasyp cukrem i gotuj na wolnym ogniu, aż całość dobrze się połączy i będzie mieć konsystencję gęstego musu.
  4. Następnie przełóż do wyparzonych, suchych słoików i zapasteryzuj.

przetwory z papierówek mus z papierówek
fot. Przetwory z papierówek: mus z papierówek/Adobe Stock, san_ta

Przetwory z papierówek: kompot z papierówek

Kompot z papierówek idealnie sprawdza się podczas letnich spotkań czy leniwych dni na balkonie i tarasie.

Składniki:

  • 500 g papierówek,
  • 500 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz i pokrój na kawałki. Usuń też gniazda nasienne.
  2. W rondelku zagotuj wodę razem z cynamonem (jeśli używasz), a następnie dodaj cukier.
  3. Gotuj, aż powstanie gęsty syrop, a następnie dodaj jabłka.
  4. Gotuj jeszcze kilka minut, aż owoce lekko zmiękną.
  5. Tak przygotowany kompot rozlej do słoików i zapasteryzuj lub przelej do dzbanka i podaj na bieżąco.

przetwory z papierówek kompot z papierówek
fot. Przetwory z papierówek: kompot z papierówek/Adobe Stock, irinayurchenko

Przetwory z papierówek: ocet jabłkowy

Przetwory z papierówek to nie tylko dżemy i słodkie musy. Możesz z nich przygotować także domowy ocet jabłkowy.

Składniki:

  • kilogram papierówek,
  • litr wody,
  • 60 g drobnego cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki (bez usuwania gniazd nasiennych),
  2. Przełóż owoce do słoików.
  3. W rondelku zagotuj wodę z cukrem, doprowadź do wrzenia, a następnie ostudź.
  4. Letnią wodę wlej do słoików i zamknij je przy pomocy gazy. Jabłka muszą znajdować się w całości pod wodą. Możesz dodatkowo docisnąć je czymś cięższym.
  5. Tak przygotowane słoiki odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 tygodni. Raz dziennie zamieszaj całość.

przetwory z papierówek ocet jabłkowy
fot. Przetwory z papierówek: ocet jabłkowy/Adobe Stock, 5ph

Czytaj także:
Odmiany jabłek
Dieta jabłkowa
Nalewka z jabłek

Redakcja poleca

REKLAMA