Przetwory z papierówek to przede wszystkim dżemy i kompoty. Charakterystyczny smak tej odmiany jabłek przypomina dzieciństwo w babcinym ogrodzie. Możesz zamknąć te wszystkie wspomnienia w słoikach lub butelkach. Zobacz, co zrobić z papierówek.
Spis treści:
- Co zrobić z papierówek: przetwory i nie tylko
- Dżem z papierówek
- Mus z papierówek
- Kompot z papierówek
- Ocet jabłkowy z papierówek
Co zrobić z papierówek?
Papierówki to jabłka o zielonkawej barwie. Jabłoń ta zaliczana jest do bardzo starych odmian, która na chwilę wyszła z łask na rzecz nowszych, o słodszych owocach. Smak papierówek jest dość kwaskowaty, niemniej jednak kojarzy się z dzieciństwem i owocowymi sadami u dziadków. Najczęściej papierówki wykorzystuje się do przygotowania szarlotek, ciast drożdżowych, tart i placków. To także świetny materiał na zimowe przetwory.
Przetwory z papierówek: dżem z papierówek
Przetwory z papierówek to przede wszystkim aromatyczne dżemy z dodatkiem jesienno-zimowych przypraw. Kwaskowaty smak idealnie sprawdza się do gofrów, naleśników czy placuszków.
Składniki:
- 3 kg papierówek,
- ok. 200 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i przełóż do rondelka z grubym dnem.
- Dodaj odrobinę (ok. 4-5 łyżek wody), a następnie zagotuj.
- Kiedy jabłka się rozpadną, dodaj cukier i gotuj tak długo, aż całość dobrze się połączy i zgęstnieje.
- Gotowy dżem możesz uzupełnić zimowymi przyprawami – cynamonem, anyżem lub goździkami, albo pozostawić bez dodatków.
- Przełóż go do słoików i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z papierówek: dżem z papierówek/Adobe Stock, ricka_kinamoto
Przetwory z papierówek: mus z papierówek
Mus z papierówek jest idealnym dodatkiem do naleśników, chrupiących tostów oraz puszystych ciast.
Składniki:
- 2 kg papierówek,
- ok. 200 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Możesz obrać papierówki, ale możesz także wykorzystać skórkę w musie.
- Zetrzyj papierówki na tarce (na grubych oczkach) i przełóż do rondelka.
- Zasyp cukrem i gotuj na wolnym ogniu, aż całość dobrze się połączy i będzie mieć konsystencję gęstego musu.
- Następnie przełóż do wyparzonych, suchych słoików i zapasteryzuj.
fot. Przetwory z papierówek: mus z papierówek/Adobe Stock, san_ta
Przetwory z papierówek: kompot z papierówek
Kompot z papierówek idealnie sprawdza się podczas letnich spotkań czy leniwych dni na balkonie i tarasie.
Składniki:
- 500 g papierówek,
- 500 ml wody,
- 100 g cukru,
- pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz i pokrój na kawałki. Usuń też gniazda nasienne.
- W rondelku zagotuj wodę razem z cynamonem (jeśli używasz), a następnie dodaj cukier.
- Gotuj, aż powstanie gęsty syrop, a następnie dodaj jabłka.
- Gotuj jeszcze kilka minut, aż owoce lekko zmiękną.
- Tak przygotowany kompot rozlej do słoików i zapasteryzuj lub przelej do dzbanka i podaj na bieżąco.
fot. Przetwory z papierówek: kompot z papierówek/Adobe Stock, irinayurchenko
Przetwory z papierówek: ocet jabłkowy
Przetwory z papierówek to nie tylko dżemy i słodkie musy. Możesz z nich przygotować także domowy ocet jabłkowy.
Składniki:
- kilogram papierówek,
- litr wody,
- 60 g drobnego cukru.
Sposób przygotowania:
- Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki (bez usuwania gniazd nasiennych),
- Przełóż owoce do słoików.
- W rondelku zagotuj wodę z cukrem, doprowadź do wrzenia, a następnie ostudź.
- Letnią wodę wlej do słoików i zamknij je przy pomocy gazy. Jabłka muszą znajdować się w całości pod wodą. Możesz dodatkowo docisnąć je czymś cięższym.
- Tak przygotowane słoiki odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 tygodni. Raz dziennie zamieszaj całość.
fot. Przetwory z papierówek: ocet jabłkowy/Adobe Stock, 5ph
Czytaj także:
Odmiany jabłek
Dieta jabłkowa
Nalewka z jabłek