Szarlotka - przepis na szarlotkę kruchą, sypaną i z budyniem.

szarlotka z jabłkami fot. Adobe Stock
Jest to jeden z najprostszych jesiennych deserów, który zrobisz na kilka sposobów. Szarlotka z budyniem to nasz faworyt.
/ 08.10.2019 21:25
szarlotka z jabłkami fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Szarlotka na kruchym cieście
  2. Szarlotka sypana
  3. Szarlotka królewska
  4. Z budyniem
  5. Czym różni się od jabłecznika?

Szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

  • 2 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • kostka masła,
  • 2 szklanki mąki,
  • łyżka gęstej śmietany,
  • 5 jabłek typu Szara Reneta,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Jabłka dokładnie umyj i obierz ze skórki.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miski wsyp mąkę i dodaj jajka.
  3. Pokrój w kosteczkę masło i połącz ze śmietaną i resztą składników.
  4. Zagnieć szybko i podziel na dwie części.
  5. Przełóż do lodówki na godzinę do schłodzenia. Następnie rozwałkuj obie części za pomocą wałka.
  6. Wyłóż pierwszą część i podpiecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut na złoty kolor.
  7. Jeżeli nie chcesz, aby pojawił się zakalec, podsyp bułką tartą.
  8. Dodaj jabłka i przykryj kolejną warstwą ciasta.
  9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Podawaj najlepiej na ciepło z lodami.

Szarlotka sypana

Składniki:

  • prażone jabłka ze słoika lub 5 kwaśnych,
  • ¾ szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • kostka masła,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka kaszy manny,
  • kostka masła.

Szarlotka sypana
fot. Adobe Stock

Przygotowanie

  1. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
  2. Podziel na 3 części. Jabłka umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Duś pod przykryciem przez 15 minut.
  3. Mieszaj co jakiś czas, aby nie przypaliły się.
  4. Wysmaruj tortownicę masłem i wsyp pierwszą część suchych składników. Przykryj warstwą jabłek.
  5. Usyp kolejno analogicznie drugą warstwę. Przysyp z wierzchu mąką wymieszaną z kaszą.
  6. Zetrzyj masło na tarce lub pokrój w drobną kosteczkę i wyłóż na wierzch ciasta.
  7. Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  8. Wierzch po wypieczeniu jest dość chrupki, dlatego wybierz ostry nóż do pokrojenia na kawałki.
  9. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki przegryzą się.

Szarlotka królewska

Składniki:

  • 5-6 kwaśnych jabłek lub gotowe uprażone w słoiku,
  • pół szklanki cukru,
  • ¾ kostki masła,
  • szczypta soli,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • opakowanie śmietanki kremówki,
  • 2 listki żelatyny.

Szarlotka królewska
fot. Adobe Stock

Przygotowanie

  1. Zagnieć kruche ciasto z masła, jajek, mąki, cukru i soli.
  2. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę do schłodzenia.
  3. Jabłka obierz, pokrój i duś w garnku na małym ogniu.
  4. Możesz doprawić cynamonem i dodać rodzynki.
  5. Wyjmij spód i rozwałkuj. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 15 minut na złoty kolor. Wystudź i ułóż jabłka.
  6. Całość pozostaw na 30 minut w chłodnym miejscu. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem.
  7. Żelatynę namocz w ciepłej wodzie, a następnie rozpuść w garnku. Gdy lekko przestygnie, połącz z masą. Wyłóż na jabłkach.
  8. Przełóż deser do lodówki na godzinę lub całą noc.
  9. Możesz udekorować wierzch miętą lub oprószyć cukrem pudrem.

Z budyniem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • kostka masła
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 5 dużych jabłek typu Antonówka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 1,5 szklanki mleka pełnotłustego

Przygotowanie

  1. Jabłka umyj i obierz. Pokrój w mniejszą kostkę lub zetrzyj na tarce. Duś pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  2. Dosyp cynamon lub dodaj zmielony kardamon.
  3. W misce zagnieć kruche ciasto z mąki, jajek, masła i cukru. Zawiń w folię spożywczą, przygotowując dwie kule o tych samych wymiarach.
  4. Schłodź 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj.
  5. Przygotuj budyń w zmniejszonej ilości mleka, niż rekomendowana na opakowaniu. Przykryj wierzch folią, aby nie utworzył się kożuch.
  6. Podpiecz pierwsza warstwę ciasta w piekarniku przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza. Następnie wyjmij i ułóż jabłka.
  7. Dodaj masę budyniową i przykryj warstwą ciasta.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
  9. Po tym czasie pozostaw do wystudzenia na 2 godziny, a następnie schłodź w lodówce przez godzinę, aby masa stężała.

Szarlotka z budyniem
fot. Adobe Stock

Czym różni się od jabłecznika?

Szarlotka to słodki wypiek, który z reguły składa się dwóch warstw ciasta kruchego, przełożonego jabłkami lub innymi, dowolnymi owocami. Dobrze komponuje się z gruszkami, śliwkami lub agrestem. Jej nazwa powstała na cześć carycy Charlotte, władającej w Rosji.

Jabłecznik to wyłącznie ciasto z jabłkami, które możesz wykonać na bazie masy ucieranej, biszkoptowej, kruchej, bez pieczenia lub na zimno z herbatnikami. Jabłka występują w postaci musu z żelatyną lub skrobią ziemniaczaną, w kawałkach lub starte na tarce.

Zobacz też:
Sprawdzone przepisy na ciasta ze śliwkami
Ciasto z wiśniami na kilka sposobów

Redakcja poleca

REKLAMA