Szarlotka - ciasto pachnące jesienią

Jabłeczniki pyszne są pod różnymi postaciami. Zobaczcie nasze propozycje na jesienne szarlotki, m.in.: na kruchym spodzie, z musem jabłkowym na biszkopcie, z kaszą manną, z lodami waniliowymi i bitą śmietaną oraz tartę z jabłkami.

Przepyszne, soczyste jabłka, wygrzane w letnim słońcu, zanurzone w słodkim cieście, z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Tak właśnie wygląda jesień...

Klasyczne ciasto na jesienny podwieczorek. Szarlotki i jabłeczniki to chyba najpopularniejsze ciasta jesieni, niemal nasze dobra narodowe, więc aż trudno uwierzyć, ze ciasto to pochodzi z Francji. Twórcą prawdopodobnie był Marie-Antoine Carême. Miał stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe, specjalnie dla cara Aleksandra I, swego wieloletniego pracodawcy. Nazwę swą szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.

Szarlotka - ciasto pachnące jesienią

Fot. Depositphotos

Klasyczna szarlotka to kruche lub półkruche ciasto z dodatkiem owoców. Ale my uwielbiamy jabłeczniki pod różnymi postaciami. Począwszy od tart z jabłkami, poprzez strudel, ciasta ucierane, biszkoptowe i ekspresowe crumble z jabłkami. Pomysłów na desery z jabłkami jest całe mnóstwo.

Zobaczcie nasze propozycje na jesienne szarlotki!

 

Szarlotka na kruchym spodzie

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całe jajka + 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 kg jabłek
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekaną margarynę. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym.
Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć starte jabłka. Przykryć pozostałym ciastem, Piec 45 minut w 180 stopniach C. Posypać cukrem pudrem.

Szarlotka - ciasto pachnące jesienią

Fot. Depositphotos

 

Szarlotka z musem jabłkowym na biszkopcie

Składniki:

  • 8 jaj
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • niepełna szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duży słoik musu jabłkowego
  • dwie galaretki cytrynowe

Szarlotka - ciasto pachnące jesienią

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając. Do białek dodawać po żółtku i ubijać, aż masa stanie się puszysta. Przesiać mąki z proszkiem, dodawać do masy jajecznej powoli i delikatnie mieszając łyżką. Przelać na blaszkę wyłożoną papierem i piec 30 minut w 180 stopniach.

Galaretki rozpuścić we mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Gdy lekko stężeją wlać do musu i razem wszystko zmiksować. Wyłożyć na biszkopt i wsadzić do lodówki. Na koniec posypać cukrem pudrem.

 

Tarta z jabłkami

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 100 gramów masła
  • 200 gramów cukru
  • 200 gramów mąki
  • jabłka
  • cynamon

Szarlotka - ciasto pachnące jesienią

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Z przesianej mąki, zimnego, pokrojonego na kawałki masła, cukru i żółtka zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i na pół godziny włożyć do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić na cienkie plasterki i wraz z cukrem i cynamonem wrzucić na chwilę na patelnię. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę tarty. Wyłożyć je przygotowanymi jabłkami. Piec ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 – 200 stopni.

 

Szarlotka z kaszą manną

Składniki:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kg jabłek
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyzki cynamonu

Szarlotka - ciasto pachnące jesienią

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier i kaszę mannę dokładnie mieszamy ze sobą.
Tortownicę smarujemy odrobiną masła i wsypujemy na spód 1/2 sypkiej masy. Na wierzch kładziemy plasterki ok 540 g zimnego masła.
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do tortownicy. Posypujemy 2 łyżkami cynamonu.
Na wierzch wysypujemy kolejną warstwę sypkiej masy i pozostałe masło. Pieczemy ok 60 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

 

Szarlotka z lodami waniliowymi i bitą śmietaną

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka + 1 żółtko
  • 1 cukier wanilinowy
  • kostka masła
  • 1 kg jabłek
  • cukier waniliowy
  • rodzynki

Szarlotka - ciasto pachnące jesienią

Fot. Depositphotos

Sposób przygotowania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, jajka, żółtko, cukier, cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki.
Jabłka obrać, pokroić na plastry i gotować na małym ogniu z cukrem waniliowy (gdy będą zbyt kwaśne można dodać cukru).
2/3 ciasta rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na to wyłożyć lekko rozgotowane jabłka. Ubić pianę z białka z odrobina cukru i wyłożyć na jabłka. Pozostała część ciasta zetrze na tarce o grubych oczkach. Piec 1 180 stopniach przez około 45 minut.  Podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych i kleksem z bitej śmietany.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/6 lat temu
uwielbiam szarlotkę, najlepiej na ciepło i z lodami! niebo w gębie!
/6 lat temu
Szarlotka to najlepsze na świecie ciacho. Nie tam jakieś torty, serniki, makowce. Dobry jabłecznik babciny to niebo w gębie.
/6 lat temu
szarlotkę z kaszą manną uwielbiam. Najlepiej brać jabłka co mają mało soku:)-kiedyś sok mi wypłynął (dno tortownicy) i było trochę dymu:). Teraz wkładam pergamin albo nie używam tortownicy.