Spis treści
- Szarlotka na kruchym cieście
- Szarlotka sypana
- Szarlotka królewska
- Z budyniem
- Czym różni się od jabłecznika?
Szarlotka na kruchym cieście
Składniki:
- 2 jajka,
- ¾ szklanki cukru,
- kostka masła,
- 2 szklanki mąki,
- łyżka gęstej śmietany,
- 5 jabłek typu Szara Reneta,
- szczypta soli.
Przygotowanie
- Jabłka dokładnie umyj i obierz ze skórki.
- Pokrój na mniejsze kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Do miski wsyp mąkę i dodaj jajka.
- Pokrój w kosteczkę masło i połącz ze śmietaną i resztą składników.
- Zagnieć szybko i podziel na dwie części.
- Przełóż do lodówki na godzinę do schłodzenia. Następnie rozwałkuj obie części za pomocą wałka.
- Wyłóż pierwszą część i podpiecz w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut na złoty kolor.
- Jeżeli nie chcesz, aby pojawił się zakalec, podsyp bułką tartą.
- Dodaj jabłka i przykryj kolejną warstwą ciasta.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Podawaj najlepiej na ciepło z lodami.
Szarlotka sypana
Składniki:
- prażone jabłka ze słoika lub 5 kwaśnych,
- ¾ szklanki cukru,
- szczypta soli,
- kostka masła,
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka kaszy manny,
- kostka masła.
fot. Adobe Stock
Przygotowanie
- Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
- Podziel na 3 części. Jabłka umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. Duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Mieszaj co jakiś czas, aby nie przypaliły się.
- Wysmaruj tortownicę masłem i wsyp pierwszą część suchych składników. Przykryj warstwą jabłek.
- Usyp kolejno analogicznie drugą warstwę. Przysyp z wierzchu mąką wymieszaną z kaszą.
- Zetrzyj masło na tarce lub pokrój w drobną kosteczkę i wyłóż na wierzch ciasta.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Wierzch po wypieczeniu jest dość chrupki, dlatego wybierz ostry nóż do pokrojenia na kawałki.
- Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki przegryzą się.
Szarlotka królewska
Składniki:
- 5-6 kwaśnych jabłek lub gotowe uprażone w słoiku,
- pół szklanki cukru,
- ¾ kostki masła,
- szczypta soli,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- opakowanie śmietanki kremówki,
- 2 listki żelatyny.
fot. Adobe Stock
Przygotowanie
- Zagnieć kruche ciasto z masła, jajek, mąki, cukru i soli.
- Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę do schłodzenia.
- Jabłka obierz, pokrój i duś w garnku na małym ogniu.
- Możesz doprawić cynamonem i dodać rodzynki.
- Wyjmij spód i rozwałkuj. Ułóż na blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 15 minut na złoty kolor. Wystudź i ułóż jabłka.
- Całość pozostaw na 30 minut w chłodnym miejscu. Ubij śmietanę kremówkę z cukrem.
- Żelatynę namocz w ciepłej wodzie, a następnie rozpuść w garnku. Gdy lekko przestygnie, połącz z masą. Wyłóż na jabłkach.
- Przełóż deser do lodówki na godzinę lub całą noc.
- Możesz udekorować wierzch miętą lub oprószyć cukrem pudrem.
Z budyniem
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- kostka masła
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- szczypta cynamonu
- 5 dużych jabłek typu Antonówka
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1,5 szklanki mleka pełnotłustego
Przygotowanie
- Jabłka umyj i obierz. Pokrój w mniejszą kostkę lub zetrzyj na tarce. Duś pod przykryciem przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dosyp cynamon lub dodaj zmielony kardamon.
- W misce zagnieć kruche ciasto z mąki, jajek, masła i cukru. Zawiń w folię spożywczą, przygotowując dwie kule o tych samych wymiarach.
- Schłodź 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj.
- Przygotuj budyń w zmniejszonej ilości mleka, niż rekomendowana na opakowaniu. Przykryj wierzch folią, aby nie utworzył się kożuch.
- Podpiecz pierwsza warstwę ciasta w piekarniku przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza. Następnie wyjmij i ułóż jabłka.
- Dodaj masę budyniową i przykryj warstwą ciasta.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 60 minut.
- Po tym czasie pozostaw do wystudzenia na 2 godziny, a następnie schłodź w lodówce przez godzinę, aby masa stężała.
fot. Adobe Stock
Czym różni się od jabłecznika?
Szarlotka to słodki wypiek, który z reguły składa się dwóch warstw ciasta kruchego, przełożonego jabłkami lub innymi, dowolnymi owocami. Dobrze komponuje się z gruszkami, śliwkami lub agrestem. Jej nazwa powstała na cześć carycy Charlotte, władającej w Rosji.
Jabłecznik to wyłącznie ciasto z jabłkami, które możesz wykonać na bazie masy ucieranej, biszkoptowej, kruchej, bez pieczenia lub na zimno z herbatnikami. Jabłka występują w postaci musu z żelatyną lub skrobią ziemniaczaną, w kawałkach lub starte na tarce.
Zobacz też:
Sprawdzone przepisy na ciasta ze śliwkami
Ciasto z wiśniami na kilka sposobów