Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 80 dag oczyszczonej czarnej porzeczki
- sok z całej cytryny lub limonki
- szklanka cukru
- mały kieliszek likieru z czarnej porzeczki
Przygotowanie:
Zobacz przepis na lody porzeczkowe!
- Cukier wymieszaj z sokiem z cytryny.
- Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
- Gotować około 5 minut, wystudź.
- Porzeczki zmiksuj, można przetrzeć przez sito, by oddzielić skórki i pesteczki.
- Połącz z syropem cukrowym i likierem.
- Przelej do płaskiego naczynia.
- Wstaw do zamrażarki na około 10 godzin.
- Co około 2 godziny deser przemieszaj widelcem lub łyżką.
- Zmrożony deser podawaj w pucharkach udekorowany świeżymi porzeczkami.
- Podobnie aromatyczny sorbet można przygotować np. z truskawek, malin, wiśni. By przyspieszyć nieco zamarzanie deseru i podać go dzieciom, należy zrezygnować z dodatku alkoholu.
Zobacz więcej pomysłów na lody:
Jak zrobić lody jogurtowe?
Jak zrobić lody w domu - prosty przepis video
Sorbet z ananasa - przepis
Przepisy na domowe lody - 20 pomysłów