Lody porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie

Bardzo letni deser: lody porzeczkowe!
Weronika Kwaśniak / 25.07.2016 05:21
DRUKUJ PRZEPIS
Lody porzeczkowe - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 80 dag oczyszczonej czarnej porzeczki
  • sok z całej cytryny lub limonki
  • szklanka cukru
  • mały kieliszek likieru z czarnej porzeczki
Przygotowanie:

Zobacz przepis na lody porzeczkowe!

  1. Cukier wymieszaj z sokiem z cytryny.
  2. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  3. Gotować około 5 minut, wystudź.
  4. Porzeczki zmiksuj, można przetrzeć przez sito, by oddzielić skórki i pesteczki.
  5. Połącz z syropem cukrowym i likierem.
  6. Przelej do płaskiego naczynia.
  7. Wstaw do zamrażarki na około 10 godzin.
  8. Co około 2 godziny deser przemieszaj widelcem lub łyżką.
  9. Zmrożony deser podawaj w pucharkach udekorowany świeżymi porzeczkami.
  10. Podobnie aromatyczny sorbet można przygotować np. z truskawek, malin, wiśni. By przyspieszyć nieco zamarzanie deseru i podać go dzieciom, należy zrezygnować z dodatku alkoholu.

Zobacz więcej pomysłów na lody:

Jak zrobić lody jogurtowe?
Jak zrobić lody w domu - prosty przepis video
Sorbet z ananasa - przepis
Przepisy na domowe lody - 20 pomysłów

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA