Składniki:
Na lody brzoskwiniowe:
- 5–6 dojrzałych, soczystych brzoskwiń
- szklanka gotowego soku bananowego
- 2–3 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
Na lody gruszkowe:
- 5–6 soczystych gruszek
- 10 dag cukru
- szklanka soku pomarańczowego
- sok z połowy cytryny
Na lody jabłkowe:
- 5–6 jabłek
- szklanka mocnego naparu z mięty
- 10–20 dag cukru (w zależności od stopnia kwaśności jabłek)
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Lody brzoskwiniowe
- Brzoskwinie sparz, obierz, usuń pestki, miąższ pokrój. Zagotuj sok bananowy z sokiem cytrynowym i cukrem do smaku. Rozgotuj w nim brzoskwinie, ostudź i zmiksuj.
- Rozlej do foremek, włóż patyczki, wstaw do zamrażarki.
Lody gruszkowe
- Gruszki umyj, obierz, wykrój gniazda nasienne. Pokrój, skrop sokiem cytrynowym. Zagotuj sok z cukrem. Włóż gruszki i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Ostudź i zmiksuj gruszki z syropem.
- Rozlej do foremek, włóż patyczki, wstaw do zamrażarki.
Lody jabłkowe
- Jabłka umyj, obierz, przekrój, usuń gniazda nasienne, pokrój. Rozgotuj jabłka w naparze miętowym. Ostudź, zmiksuj z syropem.
- Rozlej do foremek, włóż patyczki, wstaw do zamrażarki.