Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- 300 g mąki pszennej,
- 80 g masła,
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- garść zmielonych orzechów (dowolnych),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Chlebek bananowy to słodka i zdrowa przekąska, z której przygotowaniem poradzi sobie każda gospodyni. Świetnie nadaje się jako poobiedni deser podany np. z lodami waniliowymi lub śniadanie na słodko z kawą zbożową.
- Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, zmielonymi orzechami i solą.
- W małym garnku roztop masło.
- Banany rozgnieć widelcem w dużej misce.
- Dodaj do nich roztopione masło, cukier, jajka i wymieszaj.
- Dodaj wszystkie suche składniki.
- Ciasto przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Chlebek bananowy piecz przez około 60 minut w 170 C (do tzw. suchego patyczka).
Więcej przepisów na pyszne desery:
Przepis na bezglutenowe naleśniki
Racuchy bez drożdży z bananami
Sposób na sernik bez spodu