KACZKA: kaczka pieczona w piekarniku i inne

Piersi kaczki w pomarańczach Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Kaczka to niezwykle smaczne mięso drobiowe, które wspaniale łączy się z owocami – sprawdź nasze przepisy na kaczkę!
Sylwia Kazimierczuk / 21.06.2017 08:52
Piersi kaczki w pomarańczach Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Kaczka pieczona w piekarniku z dodatkiem owoców i warzyw korzennych uwalnia delikatny aromat drobiu. Specjalnie nacinana skóra i tłuszcz po wypieczeniu jest delikatna i chrupiąca. Nadziewana mięsem lub podawana po pekińsku idealnie pasuje na świąteczny obiad dla całej rodziny. Sprawdź nasze przepisy na soczystą i wykwintną kaczkę!

Kaczka pieczona w piekarniku: przepis

Oto składniki na kaczkę pieczoną w piekarniku:

  • kaczka
  • łyżka soli
  • cytryna
  • rozmaryn
  • szałwia

Jak zrobić kaczkę pieczoną w piekarniku?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Nacinamy nożem skórę kaczki tak, aby przeciąć również tłuszcz. Sok wyciśnięty z cytryny wcieramy w mięso kaczki i doprawiamy ziołami do smaku. Układamy kaczkę na blachę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut. Następnie pieczemy kolejne 15 minut z termoobiegiem do uzyskania chrupiącej skórki z wierzchu mięsa. Tak przyrządzony drób będzie idealnie smakowało z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki z kapusty.

Kaczka nadziewana mięsem: przepis

Oto składniki na kaczkę nadziewaną mięsem:

  • szklanka wina
  • 3 łyżki cukru
  • liście laurowe
  • tymianek
  • ziele angielskie
  • szczypta soli
  • 3-4 figi
  • kaczka
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 2 szklanki ryżu
  • posiekane orzechy
  • posiekana pietruszka

Jak zrobić kaczkę nadziewaną mięsem?

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nacinamy skórę i tłuszcz kaczki nożem. Osuszamy drób ręcznikiem papierowym. Figi kroimy w poprzek I mieszamy razem z posiekanymi orzechami, pietruszką oraz wcześniej ugotowanym ryżem. Mięso wołowe obsmażamy na rozgrzanej patelni i łączymy razem z pozostałymi składnikami. Nadziewamy kaczkę mięsem i doprawiamy ziołami do smaku. Owijamy całość ciasno sznurkiem spożywczym. Pieczemy przez 50 minut do uzyskania złotej skórki. Tak przyrządzona kaczka doskonale smakuje z puree z ziemniaków oraz burakami na ciepło.

Kaczka po pekińsku: przepis

Oto składniki na kaczkę po pekińsku:

  • kaczka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta suszonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta zmielonych goździków
  • łyżka miodu
  • pomarańcza
  • 3 średnie cebule
  • powidła śliwkowe
  • szczypta cukru
  • ocet winny

Jak zrobić kaczkę po pekińsku?

Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę i tłuszcz kaczki, aby podczas pieczenia wytopił się. Następnie wmasowujemy mieszankę cynamonu, imbiru, pieprzu oraz goździków. Łączymy miód, sok z pomarańczy, powidła śliwkowe oraz ocet i przygotowujemy marynatę. Smarujemy dokładnie mięso kaczki i posypujemy cukrem, do wytworzenia się glazury podczas pieczenia. Przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy przez 60 minut w 190 stopniach Celsjusza. Na koniec, przez 10 minut zwiększamy temperaturę do 220 stopni Celsjusza i przypiekamy skórkę na złoty kolor. Tak przygotowaną kaczkę serwujemy z sosem pieczeniowym i ulubioną surówką.

Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl

Redakcja poleca

REKLAMA