Kaczka pieczona w piekarniku z dodatkiem owoców i warzyw korzennych uwalnia delikatny aromat drobiu. Specjalnie nacinana skóra i tłuszcz po wypieczeniu jest delikatna i chrupiąca. Nadziewana mięsem lub podawana po pekińsku idealnie pasuje na świąteczny obiad dla całej rodziny. Sprawdź nasze przepisy na soczystą i wykwintną kaczkę!
Kaczka pieczona w piekarniku: przepis
Oto składniki na kaczkę pieczoną w piekarniku:
- kaczka
- łyżka soli
- cytryna
- rozmaryn
- szałwia
Jak zrobić kaczkę pieczoną w piekarniku?
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Nacinamy nożem skórę kaczki tak, aby przeciąć również tłuszcz. Sok wyciśnięty z cytryny wcieramy w mięso kaczki i doprawiamy ziołami do smaku. Układamy kaczkę na blachę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut. Następnie pieczemy kolejne 15 minut z termoobiegiem do uzyskania chrupiącej skórki z wierzchu mięsa. Tak przyrządzony drób będzie idealnie smakowało z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki z kapusty.
Kaczka nadziewana mięsem: przepis
Oto składniki na kaczkę nadziewaną mięsem:
- szklanka wina
- 3 łyżki cukru
- liście laurowe
- tymianek
- ziele angielskie
- szczypta soli
- 3-4 figi
- kaczka
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 2 szklanki ryżu
- posiekane orzechy
- posiekana pietruszka
Jak zrobić kaczkę nadziewaną mięsem?
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Nacinamy skórę i tłuszcz kaczki nożem. Osuszamy drób ręcznikiem papierowym. Figi kroimy w poprzek I mieszamy razem z posiekanymi orzechami, pietruszką oraz wcześniej ugotowanym ryżem. Mięso wołowe obsmażamy na rozgrzanej patelni i łączymy razem z pozostałymi składnikami. Nadziewamy kaczkę mięsem i doprawiamy ziołami do smaku. Owijamy całość ciasno sznurkiem spożywczym. Pieczemy przez 50 minut do uzyskania złotej skórki. Tak przyrządzona kaczka doskonale smakuje z puree z ziemniaków oraz burakami na ciepło.
Kaczka po pekińsku: przepis
Oto składniki na kaczkę po pekińsku:
- kaczka
- szczypta cynamonu
- szczypta suszonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta białego pieprzu
- szczypta zmielonych goździków
- łyżka miodu
- pomarańcza
- 3 średnie cebule
- powidła śliwkowe
- szczypta cukru
- ocet winny
Jak zrobić kaczkę po pekińsku?
Kaczkę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórę i tłuszcz kaczki, aby podczas pieczenia wytopił się. Następnie wmasowujemy mieszankę cynamonu, imbiru, pieprzu oraz goździków. Łączymy miód, sok z pomarańczy, powidła śliwkowe oraz ocet i przygotowujemy marynatę. Smarujemy dokładnie mięso kaczki i posypujemy cukrem, do wytworzenia się glazury podczas pieczenia. Przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową i pieczemy przez 60 minut w 190 stopniach Celsjusza. Na koniec, przez 10 minut zwiększamy temperaturę do 220 stopni Celsjusza i przypiekamy skórkę na złoty kolor. Tak przygotowaną kaczkę serwujemy z sosem pieczeniowym i ulubioną surówką.
Zobacz inne książki kucharskie redakcji Polki.pl