Kaczka nadziewana makaronem na Boże Narodzenie

Polecamy przepis na nadziewaną kaczkę – zwykle kaczkę faszeruje się kaszą lub mięsem, ale dziś polecamy nafaszerowanie kaczki makaronem. Oto przepis na Boże Narodzenie na kaczkę nadziewaną makaronem!
/ 20.05.2019 14:28

kaczka nadziewana makaronem na Boże Narodzenie

Fot. Fotolia

Kaczka nadziewana makaronem – przepis

Składniki:

  • kaczka około 2 kg
  • 250 g makaronu Malma Conchiglie Rigate – Muszelki
  • 2 szalotki
  • pół paczki mrożonego szpinaku
  • 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka czerwona papryka w proszku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • sznurek bawełniany lub szpilki do mięsa

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy we wrzącej wodzie przez 8 minut. Odcedzamy i opłukujemy w zimnej wodzie.
  2. Myjemy kaczkę i usuwamy z niej pozostałe pióra, odcinamy także szyjkę i kuper.
  3. W drobne kostki kroimy pomidory i szalotki. Szalotki podsmażamy na dwóch łyżkach oleju z pomidorów. Dodajemy pomidory, smażymy przez około minutę, wrzucamy szpinak. Wlewamy niewiele wody i czekamy aż szpinak się rozmrozi. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Po ostygnięciu mieszamy z makaronem i dwoma jajkami.
  4. Kaczkę nacieramy wewnątrz solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Zaszywamy szyjną część kaczki, faszerujemy ją makaronem i dodatkami. Zaszywamy kaczkę, nacieramy solą
  5. i obsypujemy papryką. Szpilką nakłuwamy mięso.
  6. Rozgrzewamy piec do 190 °C. Na jego dole stawiamy brytfannę z wodą. Włożoną na ruszt kaczkę pieczemy przez dwie godziny, obracając w międzyczasie. Pamiętajmy przy tym, żeby raz na jakiś czas podlewać kaczkę sosem zbierającym się w brytfannie.

Przed pokrojeniem czekamy kwadrans.

Źródło: Materiały prasowe Synertime

Zobacz także: Jak przygotować kaczkę po chińsku?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)