Składniki:
- 1 kaczka (tuszka ważąca ok. 2 kg)
- 5 winnych, nierozpadających się jabłek
- 1 marchewka
- 3 łyżki miodu
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kaczkę oczyść oczyść z pozostałości piór, opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. W środku oprósz solą i pieprzem. Wierzch natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na ok. 2 godziny w chłodne miejsce.
- Marchewkę umyj, obierz, pokrój w cienkie plastry. Jabłka umyj, 3 sztuki obierz, wszystkie pokrój w ćwiartki. Usuń gniazdka nasienne, pokrój na cząstki. Jabłka posyp majerankiem, wymieszaj z miodem.
- Kaczkę napełnij obranymi jabłkami i marchewką, rozcięcie zasznuruj. Ułóż kaczkę w brytfannie, przykryj. Piecz ok. 1,5 godz. w 190 st. C. Potem zdejmij pokrywę, obłóż kaczkę resztą jabłek i piecz 30 minut.