Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- sprawiona kaczka (ok. 2 kg)
- 2 jabłka
- 3 gruszki
- 4 łyżki miodu
- szklanka czerwonego wina
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
- szczypta przyprawy korzennej
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić kaczkę z owocami!
- Kaczkę umyj, natrzyj majerankiem, przyprawą korzenną, solą i pieprzem.
- Jabłko i 2 gruszki pokrój, wymieszaj z czosnkiem, majerankiem, pieprzem, solą i przyprawą.
- Nadziej kaczkę, zepnij otwór.
- Mięso ułożyć na blaszce.
- Polej winem, piecz 2 godziny w 175°C.
- W trakcie polewaj powstałym sosem.
- Na 30 minut przed końcem pieczenia posmaruj miodem i obłóż resztą pokrojonych owoców.