Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 50 dag mąki poznańskiej
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- łyżeczka soli
Na farsz:
- 80 dag półtłustego twarogu
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi!
- Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Włóż do woreczka foliowego i odstaw na godzinę.
- Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym.
- Ser rozetrzyj w makutrze lub rozgnieć na gładko widelcem.
- Stopniowo dodaj do żółtek, ucieraj.
- Ciasto podziel na 3-4 części.
- Pierwszą rozwałkuj, podsypując mąką, na grubość 2-3 mm, resztę ciasta trzymaj w woreczku, aby nie wyschła.
- Wytnij kółeczka szklanką, nadziewaj i sklejaj.
- Pierogi wrzucaj do osolonej gotującej się wody z odrobiną oleju.
- Gotuj 2-3 minuty po wypłynięciu.