Puszyste bezglutenowe naleśniki. Przepis na śniadanie na słodko

Naleśniki bezglutenowe z tego przepisu wychodzą wyjątkowo puszyste, pulchne i maślane. Doskonale pasują do domowego sosu toffee lub z syropem klonowym.
Urszula Wilczkowska / 09.12.2019 15:23
DRUKUJ PRZEPIS
Puszyste bezglutenowe naleśniki. Przepis na śniadanie na słodko fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki bezglutenowej, np. owsianej,
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 1 łyżka cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodkie naleśniki),
  • 1,25 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki roztopionego masła.
Przygotowanie:

Naleśniki bezglutenowe to bardzo dobry pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie dla całej rodziny. Robi się je zaledwie 5 minut – pozostałych 10 zajmuje smażenie naleśników na patelni.

To doskonała opcja dla osób na diecie bezglutenowej i takich, którzy szukają innych smaków (lub takich, którzy na zakupach pomylili mąki). Jak zrobić pyszne naleśniki bezglutenowe?

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
  2. Dolej mleka i rozpuszczonego masła. Wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj tak, by w masie nie było grudek.
  3. Rozgrzej patelnie na średnim ogniu. Wlewaj ok. 1/4 szklanki ciasta na raz i przewracaj na drugą stronę, gdy na wierzchu zaczną pękać bąbelki powietrza.
  4. Podawaj z syropem klonowym, świeżymi owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Smacznego!

Więcej pomysłów na bezglutenowe dania:
Bezglutenowy chleb
Bezglutenowe ciasto marchewkowe
 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)