Składniki:
- 1,5 szklanki mąki bezglutenowej, np. owsianej,
- 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżki soli,
- 1 łyżka cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodkie naleśniki),
- 1,25 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki roztopionego masła.
Przygotowanie:
Naleśniki bezglutenowe to bardzo dobry pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie dla całej rodziny. Robi się je zaledwie 5 minut – pozostałych 10 zajmuje smażenie naleśników na patelni.
To doskonała opcja dla osób na diecie bezglutenowej i takich, którzy szukają innych smaków (lub takich, którzy na zakupach pomylili mąki). Jak zrobić pyszne naleśniki bezglutenowe?
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
- Dolej mleka i rozpuszczonego masła. Wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj tak, by w masie nie było grudek.
- Rozgrzej patelnie na średnim ogniu. Wlewaj ok. 1/4 szklanki ciasta na raz i przewracaj na drugą stronę, gdy na wierzchu zaczną pękać bąbelki powietrza.
- Podawaj z syropem klonowym, świeżymi owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Smacznego!
Więcej pomysłów na bezglutenowe dania:
Bezglutenowy chleb
Bezglutenowe ciasto marchewkowe