Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- 1/3 szklanki mąki ze świerszczy,
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru lub miodu,
- szczypta soli,
- łyżka oleju rzepakowego,
- dodatki: owoce, miód, syrop klonowy.
Przygotowanie:
Naleśniki z mąką ze świerszczy przygotujesz tak, jak inne tradycyjne pancakes bez nietypowego dodatku insektów. Część mąki pszennej wymienia się w nich na mąkę ze świerszczy, by wzbogacić posiłek w białko i inne składniki. Mała szansa, że wyczujesz różnicę w smaku. Jeśli uda ci się kupić mąkę ze świerszczy w sklepie, dodaj ją do naleśników, by przekonać się do tego nowego produktu.
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną i ze świerszczy przesiej przez sito.
- Dodaj sól i cukier i dokładnie wymieszaj.
- Wymieszaj mokre składniki: mleko, olej i jajka.
- Połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie mieszaj masę do połączenia.
- Odstaw masę na pancakes z mąką ze świerszczy na ok. 15 minut.
- Rozgrzej patelnię i smaż pancakes bez dodatkowego tłuszczu.
- Zaserwuj usmażone pancakes z dowolnymi dodatkami: owocami, miodem, orzechami, jogurtem... lub świerszczami w czekoladzie dla wzmocnienia efektu potrawy.
Czytaj także:
Jak sprawdzić, czy produkt, który kupujesz, zawiera robaki? Mąkę ze świerszczy można dodawać nawet do pieczywa
Jak zrobić puszyste pancakes? Lepsze niż te z restauracji!
Naleśniki z jagodami - przepis na amerykańskie pancakes