Fit gofry to idealny posiłek dla wszystkich dbających o linię. Są dużo zdrowsze od klasycznej wersji i mają mniej kalorii. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Słodkie fit gofry można jeść solo lub z dodatkami: marmoladą, jogurtem proteinowym, fit nutellą lub miodem. Wytrawne fit gofry natomiast wspaniale sprawdzą się na śniadanie lub kolację zamiast chleba. Posmaruj je serkiem śmietankowym, połóż garść rukoli, plasterki mozzarelli, skrop oliwą i pyszny, pożywny posiłek gotowy.
Zjedź i odkryj proste przepisy na fit gofry na słodko i na słono.
Spis treści:
- Fit gofry bananowe bez cukru
- Fit gofry owsiane ze skyrem
- Fit gofry z mąki migdałowej
- Fit gofry wytrawne
Fit gofry bananowe bez cukru
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany,
- 3 jajka w temperaturze pokojowej (rozm. M),
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj banana i jajka na gładką masę.
- Dodaj mąkę, olej i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto na fit gofry bananowe wylej na rozgrzaną gofrownicę.
fot. Fit gofry bananowe/Adobe Stock, Olena Rudo
Fit gofry owsiane ze skyrem
Składniki:
- 3 jajka w temperaturze pokojowej (rozm. M),
- 150 g skyru naturalnego,
- szklanka zmielonych płatków owsianych,
- 3 łyżki erytrytolu/ksylitolu,
- łyżka oleju,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Ubij jajka ze słodzikiem.
- Dodaj olej, mąkę owsianą oraz proszek do pieczenia i zmiksuj na średnich obrotach.
- Następnie dodaj skyr i ponownie wymieszaj.
- Ciasto na fit gofry owsiane wylewaj na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną gofrownicę.
fot. Fit gofry owsiane ze skyrem/Adobe Stock, 201122
Fit gofry z mąki migdałowej
Składniki:
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mąki migdałowej,
- 3-4 łyżki erytrytolu/ksylitolu,
- 125 ml jogurtu greckiego,
- 1/3 szklanki chudego mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Ubij jajka ze słodzikiem.
- Dodaj jogurt i mleko i dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj sodę oczyszczoną oraz przesianą mąkę migdałową i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wylej ciasto na fit gofry owsiane na rozgrzaną gofrownicę.
fot. Fit gofry z mąki migdałowej/Adobe Stock, all
Fit gofry wytrawne
Składniki:
- 2 jajka w temperaturze pokojowej (rozm. M),
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g masła,
- 300 ml chudego mleka,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść w rondlu masło z mlekiem i odstaw do ostudzenia.
- Do masła z mlekiem dodaj żółtka i zmiksuj.
- Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pieprz i sól i wymieszaj.
- Ubij białka na sztywno, dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Wylej ciasto na wytrawne fit gofry na rozgrzaną gofrownicę.
fot. Fit gofry wytrawne/Adobe Stock, M.studio
Czytaj także:
Jak zrobić idealnie chrupiące gofry?
Keto gofry – 5 dopracowanych przepisów na chrupiące gofry ketogeniczne na słodko i słono