Fit muffinki są zdrowsze od tradycyjnych babeczek, miękkie i aromatyczne. Mają również mniej kalorii, dlatego będą idealnym wyborem, gdy jesteś na diecie odchudzającej.
Fit muffinki możesz w przygotować na słodko lub na słono, a cały proces zajmie dosłownie chwilę. Dietetyczne, puszyste babeczki możesz np. włączyć do porannego menu (dodadzą energii i zapewnią uczucie sytości na długo), zjeść na deser lub zrobić dla przyjaciół, gdy wpadną do ciebie w odwiedziny.
Poniżej znajdziesz 8 prostych przepisów na fit muffinki, które warto wypróbować. Z podanych proporcji wyjdzie 6 babeczek.
Spis treści:
- Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi
- Fit muffinki czekoladowe
- Fit muffinki z jabłkiem
- Fit muffinki wytrawne
- Fit muffinki marchewkowe
- Fit muffinki piernikowe
- Fit muffinki dyniowe
- Fit muffinki z borówkami
Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi
Składniki:
- 200 g płatków owsianych zwykłych/górskich,
- 2 dojrzałe banany,
- 3 jajka rozm. M,
- 100 g mąki orkiszowej,
- 30 ml oleju z awokado,
- 30 g nasion chia,
- 3 łyżki erytrytolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp płatki, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszaj.
- Rozgnieć lub zblenduj banany i dodaj do suchych składników.
- Następnie ubij jajka z erytrytolem.
- Dodaj ubite jajka do masy bananowej i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Na koniec dodaj nasiona chia oraz olej.
- Wypełnij ciastem natłuszczone i oprószone mąką foremki do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 20-25 minut.
fot. Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi/iStock by Getty Images/Mariha-kitchen
Fit muffinki czekoladowe
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- jajko rozm. M,
- 50 ml mleka 0,5%,
- 4 łyżki gorzkiego kakao,
- 50 g gorzkiej czekolady min. 80%,
- 50 g orzechów laskowych,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 3 łyżki ksylitolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Ubij jajko z mlekiem i ksylitolem.
- Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wlej olej.
- Na koniec pokrusz czekoladę oraz orzechy i dodaj do masy.
- Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki czekoladowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.
fot. Fit muffinki czekoladowe/iStock by Getty Images/jirkaejc
Fit muffinki z jabłkiem
Składniki:
- 2 duże jabłka,
- 200 g mąki żytniej,
- jajko rozm. M,
- 50 ml mleka owsianego,
- 4 łyżki erytrytolu.
- 2 łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka kardamonu,
- łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach i odsącz nadmiar soku.
- W misce połącz suche składniki — mąkę, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia oraz erytrytol.
- Ubij w misce jajka z olejem i mlekiem.
- Masę przełóż do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj starte jabłka.
- Ciasto przelej do natłuszczonych foremek do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki z jabłkiem piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 20-25 minut.
fot. Fit muffinki z jabłkiem/iStock by Getty Images/ALLEKO
Fit muffinki wytrawne
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej,
- jajko rozm. M,
- 50 ml mleka 0,5%
- 50 g suszonych pomidorów,
- 50 g świeżego szpinaku,
- 50 g cebuli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól,
- pieprz,
- oregano.
Sposób przygotowania:
- Pokrój w drobną kostkę cebulę, posiekaj szpinak i podsmaż razem na patelni.
- Pokrój suszone pomidory.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
- Ubij jajka z mlekiem.
- Dodaj masę jajeczną do suchych składników i wymieszaj.
- Na koniec dodaj pokrojone warzywa.
- Ciasto przelej do natłuszczonych foremek do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki wytrawne piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 20-25 minut.
fot. Fit muffiny wytrawne/iStock by Getty Images/Azurita
Fit muffinki marchewkowe
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- jajko rozm. M,
- 50 ml mleka 0,5%,
- 100 g startej marchewki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia.
- Ubij jajko z mlekiem.
- Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj olej i startą marchewkę.
- Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki marchewkowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i i piecz ok. 20-25 minut.
fot. Fit muffiny marchewkowe/iStock by Getty Images/Sedaeva
Fit muffinki piernikowe
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- jajko rozm. M,
- 50 ml mleka 0,5%,
- 4 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 3 łyżki erytrytol,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
- Ubij jajko z mlekiem i erytrytolem.
- Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wlej olej.
- Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki piernikowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.
fot. Fit muffinki piernikowe/iStock by Getty Images/bhofack2
Fit muffinki dyniowe
Składniki:
- 200 g mąki żytniej,
- jajko rozm. M,
- 30 ml mleka 0,5%,
- 1/2 szklanki puree z dyni (125 ml),
- 30 g pestek dyni,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki erytrytolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Ubij jajko z mlekiem i erytrytolem.
- Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na koniec dodaj puree z dyni, pestki dyni oraz olej i wymieszaj szpatułką.
- Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki dyniowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.
fot. Fit muffinki dyniowe/iStock by Getty Images/saschanti
Fit muffinki z borówkami
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- 2 jajka rozm. M,
- 30 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 100 g borówek,
- 2 łyżki oleju z awokado,
- 3 łyżki erytrytolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Jajka zmiksuj z erytrytolem na gładką masę.
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj przygotowaną masę jajeczną.
- Na koniec dodaj olej, jogurt naturalny i owoce.
- Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki piecz w 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.
fot. Fit muffinki z borówkami/iStock by Getty Images/yumehana
Czytaj także:
Cupcakes: jak zrobić pyszne babeczki? Przepis na waniliowe i czekoladowe cupcakes
Fit ciasta bez pieczenia – 5 najlepszych przepisów. Są tak pyszne, aż ciężko uwierzyć, że dietetyczne
Fit desery – 8 przepisów na pyszne słodkie i zdrowe przekąski nie tylko dla aktywnych