Fit muffinki: 8 pomysłów na puszyste, dietetyczne babeczki bez cukru. Na słodko i na słono

fit muffinki - słodkie i wytrawne fot. iStock by Getty Images/YelenaYemchuk
Fit muffinki to idealny pomysł na pożywne śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub poczęstunek, gdy spodziewasz się gości. Możesz przygotować je na słodko lub na słono. W obu wersjach smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie zajmuje kilka minut. Odkryj przepisy na puszyste fit muffinki z bananami i płatkami owsianymi, czekoladowe, z jabłkiem, piernikowe, dyniowe, ze świeżymi owocami oraz wytrawne babeczki marchewkowe.
Redaktorki Polki.pl / 29.02.2024 05:48
fit muffinki - słodkie i wytrawne fot. iStock by Getty Images/YelenaYemchuk

Fit muffinki są zdrowsze od tradycyjnych babeczek, miękkie i aromatyczne. Mają również mniej kalorii, dlatego będą idealnym wyborem, gdy jesteś na diecie odchudzającej.

Fit muffinki możesz w przygotować na słodko lub na słono, a cały proces zajmie dosłownie chwilę. Dietetyczne, puszyste babeczki możesz np. włączyć do porannego menu (dodadzą energii i zapewnią uczucie sytości na długo), zjeść na deser lub zrobić dla przyjaciół, gdy wpadną do ciebie w odwiedziny.

Poniżej znajdziesz 8 prostych przepisów na fit muffinki, które warto wypróbować. Z podanych proporcji wyjdzie 6 babeczek.

Spis treści:

  1. Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi
  2. Fit muffinki czekoladowe
  3. Fit muffinki z jabłkiem
  4. Fit muffinki wytrawne
  5. Fit muffinki marchewkowe
  6. Fit muffinki piernikowe
  7. Fit muffinki dyniowe
  8. Fit muffinki z borówkami

Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych zwykłych/górskich,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 3 jajka rozm. M,
  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 30 ml oleju z awokado,
  • 30 g nasion chia,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp płatki, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszaj.
  2. Rozgnieć lub zblenduj banany i dodaj do suchych składników.
  3. Następnie ubij jajka z erytrytolem.
  4. Dodaj ubite jajka do masy bananowej i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  5. Na koniec dodaj nasiona chia oraz olej.
  6. Wypełnij ciastem natłuszczone i oprószone mąką foremki do 3/4 wysokości.
  7. Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 20-25 minut.

Fit muffinki z bananami i płatkami owsianymifot. Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi/iStock by Getty Images/Mariha-kitchen

Fit muffinki czekoladowe

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • jajko rozm. M,
  • 50 ml mleka 0,5%,
  • 4 łyżki gorzkiego kakao,
  • 50 g gorzkiej czekolady min. 80%,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  2. Ubij jajko z mlekiem i ksylitolem.
  3. Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wlej olej.
  5. Na koniec pokrusz czekoladę oraz orzechy i dodaj do masy.
  6. Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
  7. Fit muffinki czekoladowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.

Fit muffinki czekoladowefot. Fit muffinki czekoladowe/iStock by Getty Images/jirkaejc

Fit muffinki z jabłkiem

Składniki:

  • 2 duże jabłka,
  • 200 g mąki żytniej,
  • jajko rozm. M,
  • 50 ml mleka owsianego,
  • 4 łyżki erytrytolu.
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka kardamonu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach i odsącz nadmiar soku.
  2. W misce połącz suche składniki — mąkę, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia oraz erytrytol.
  3. Ubij w misce jajka z olejem i mlekiem.
  4. Masę przełóż do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj starte jabłka.
  6. Ciasto przelej do natłuszczonych foremek do 3/4 wysokości.
  7. Fit muffinki z jabłkiem piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 20-25 minut.

Fit muffinki z jabłkiemfot. Fit muffinki z jabłkiem/iStock by Getty Images/ALLEKO

Fit muffinki wytrawne

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej,
  • jajko rozm. M,
  • 50 ml mleka 0,5%
  • 50 g suszonych pomidorów,
  • 50 g świeżego szpinaku,
  • 50 g cebuli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w drobną kostkę cebulę, posiekaj szpinak i podsmaż razem na patelni.
  2. Pokrój suszone pomidory.
  3. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
  4. Ubij jajka z mlekiem
  5. Dodaj masę jajeczną do suchych składników i wymieszaj.
  6. Na koniec dodaj pokrojone warzywa
  7. Ciasto przelej do natłuszczonych foremek do 3/4 wysokości.
  8. Fit muffinki wytrawne piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 20-25 minut.

Fit muffiny wytrawnefot. Fit muffiny wytrawne/iStock by Getty Images/Azurita

Fit muffinki marchewkowe

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • jajko rozm. M,
  • 50 ml mleka 0,5%,
  • 100 g startej marchewki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia.
  2. Ubij jajko z mlekiem.
  3. Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Dodaj olej i startą marchewkę.
  5. Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
  6. Fit muffinki marchewkowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i i piecz ok. 20-25 minut.

Fit muffiny marchewkowefot. Fit muffiny marchewkowe/iStock by Getty Images/Sedaeva

Fit muffinki piernikowe

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • jajko rozm. M,
  • 50 ml mleka 0,5%,
  • 4 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 3 łyżki erytrytol,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
  2. Ubij jajko z mlekiem i erytrytolem.
  3. Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wlej olej.
  5. Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
  6. Fit muffinki piernikowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.

Fit muffinki piernikowefot. Fit muffinki piernikowe/iStock by Getty Images/bhofack2

Fit muffinki dyniowe

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej,
  • jajko rozm. M,
  • 30 ml mleka 0,5%,
  • 1/2 szklanki puree z dyni (125 ml),
  • 30 g pestek dyni,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Ubij jajko z mlekiem i erytrytolem.
  3. Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Na koniec dodaj puree z dyni, pestki dyni oraz olej i wymieszaj szpatułką.
  5. Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
  6. Fit muffinki dyniowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.

Fit muffinki dyniowefot. Fit muffinki dyniowe/iStock by Getty Images/saschanti

Fit muffinki z borówkami 

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • 2 jajka rozm. M,
  • 30 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 100 g borówek,
  • 2 łyżki oleju z awokado,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka zmiksuj z erytrytolem na gładką masę.
  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj przygotowaną masę jajeczną.
  3. Na koniec dodaj olej, jogurt naturalny i owoce.
  4. Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
  5. Fit muffinki piecz w 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.

Fit muffinki z borówkamifot. Fit muffinki z borówkami/iStock by Getty Images/yumehana

Czytaj także:
Cupcakes: jak zrobić pyszne babeczki? Przepis na waniliowe i czekoladowe cupcakes
Fit ciasta bez pieczenia – 5 najlepszych przepisów. Są tak pyszne, aż ciężko uwierzyć, że dietetyczne
Fit desery – 8 przepisów na pyszne słodkie i zdrowe przekąski nie tylko dla aktywnych

Redakcja poleca

REKLAMA