3 przepisy na keto kopytka z różnych rodzajów niskowęglowodanowej mąki. Które lepsze – keto kopytka na słodko czy na słono?

keto kopytka.jpg fot. Adobe Stock, Karolina
Keto kopytka to charakterystyczne kluski, ale przygotowane bez ziemniaków i mąki pszennej, gdyż składniki te zawierają mnóstwo węglowodanów. Zwykle ziemniaki zastępuje się serem, a mąkę pszenną mąkami niskowęglowodanowymi – najczęściej migdałową lub kokosową. To sprawia, że keto kopytka bardziej przypominają leniwe pierogi. Najbliższe oryginałowi są keto kopytka z kalafiora. I to one zawierają też najmniej węglowodanów.
Ewa Cwil / 05.12.2023 05:28
keto kopytka.jpg fot. Adobe Stock, Karolina

Przygotuj keto kopytka i ciesz się ich smakiem. Można jej dodawać do zup, dań mięsnych typu gulasz, okraszać boczkiem czy cebulką albo podawać na słodko. Są niskowęglowodanowym zamiennikiem tradycyjnych kopytek, więc idealnie pasują do diety ketogenicznej. Można je jeść na keto adaptacji i podczas zaawansowanej diety niskowęglowodanowej. Smacznego!

Spis treści:

  1. Keto kopytka – co zamiast mąki?
  2. Keto kopytka z mąki migdałowej
  3. Keto kopytka z mąki kokosowej i kalafiora
  4. Keto kopytka z mąki bambusowej

Keto kopytka – co zamiast mąki?

Czy leniwe są keto? Czy kluski śląskie są keto? Czy kopytka są keto? NIE! Wszystko, co zawiera znaczne ilości mąki pszennej, zawiera też sporo węglowodanów, co sprawia, że łatwo wypaść ze stanu ketozy, przekraczając dzienną ilość węglowodanów dozwolonych w diecie ketogenicznej. Dlatego w tradycyjny sposób szykowane kopytka (nie dość, że zawierają mąkę to i wysokowęglowodanowe ziemniaki), naleśniki, kluski leniwe i kluski śląskie nie pasują do diety keto. Ale można je przygotować inaczej – zastępując mąkę pszenną mąką keto, a ziemniaki – np. kalafiorem!

Co zamiast mąki do keto kopytek? Najczęściej korzysta się z mąki migdałowej lub kokosowej, ale też można sięgnąć po błonnik bambusowy, zwany mąką bambusową. Poniżej sprawdzone przepisy na keto kopytka z serem lub z kalafiorem.

Keto kopytka z mąki migdałowej

Prosty i szybki przepis na keto kopytka z mąki migdałowej i z serem twarogowym. Idealne na słono, okraszone skwarkami z roztopionego boczku. Pycha! W całym przepisie jest ok. 18 g węglowodanów.

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego tłustego,
  • 125 g mąki migdałowej,
  • jajko,
  • 2 łyżeczki gumy guar (opcjonalnie),
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki włóż do miski i mieszaj elektrycznym mikserem do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.
  2. Zagotuj w dużym garnku posoloną wodę.
  3. Natłuść dłonie olejem lub zamocz w wodzie (żeby ciasto nie kleiło się do rąk, a jest bardzo klejące!) i formuj z ciasta wałeczki. Odcinaj z nich skośnie kopytka.
  4. Wrzucaj keto kopytka na wrzątek. Gdy wypłyną, zmniejsz ogień i gotuj je 2-3 minuty. Wyłów, odsącz na sicie i podawaj z okrasą.

Keto kopytka z mąki migdałowejfot. Keto kopytka z mąki migdałowej/ Adobe Stock, eyecon

Keto kopytka z mąki kokosowej i kalafiora

Fajny przepis na keto kopytka, które najpierw się piecze, a następnie smaży na złoto na patelni. Można zrobić więcej, przechować i odsmażyć kolejnego dnia. W całym przepisie jest ok. 27 g węglowodanów.

Składniki:

  • 150 g różyczek kalafiora,
  • 35 g mąki kokosowej,
  • jajo,
  • pół łyżeczki soli,
  • 5 g łuski babki płesznik (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kalafiora, odsącz i dokładnie rozgnieć go w misce widelcem.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 stopni.
  3. Dodaj do kalafiora jajo, mąkę kokosową, sól i ewentualnie babkę płesznik. Całość dokładnie wymieszaj na jednorodne ciasto i odstaw na 2-3 minuty.
  4. Formuj z ciasta wałek, spłaszcz go i odkrawaj po skosie kopytka.
  5. Układaj je na papierze na pieczenia wyłożonym na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20 minut.
  6. Przed podaniem zrumień je na maśle na patelni. Podawaj na słodko lub w postaci wytrawnej – wtedy na etapie przygotowania ciasta możesz dodać pół łyżeczki pieprzu.

Uwaga! Do masy na kopytka można dodać trochę startej dyni lub rozdrobnionego szpinaku, aby nadać im koloru – takie barwne keto kopytka widać na zdjęciu otwierającym ten materiał.

Keto kopytka z mąki kokosowej i kalafiora

fot. Keto kopytka z mąki kokosowej i kalafiora/ Adobe Stock, nastyakamysheva

Keto kopytka z mąki bambusowej

Wyśmienite podawane na słodko lub w postaci wytrawnej – ze smażoną cebulą lub boczkiem. Na słodko można okrasić je tłustą śmietaną z dodatkiem keto słodzika albo kilkoma truskawkami. W całym przepisie na kopytka jest ok. 15 g węglowodanów.

Składniki:

  • 200 g tłustego twarogu,
  • 20 g mąki bambusowej,
  • 10-15 g mielonego siemienia lnianego,
  • 2 żółtka,
  • 10 g gumy guar,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Włóż twaróg do miski i rozdrobnij go widelcem.
  2. Dodaj żółtka i dalej ucieraj widelcem, aż się połączą.
  3. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj, aż uzyskasz plastyczne, jednorodne ciasto.
  4. Zagotuj garnek z osoloną wodą.
  5. Zwilżonymi dłońmi formuj z ciasta wałeczek, spłaszcz go i odkrawaj skośnie kopytka.
  6. Wkładaj keto kopytka na wrzątek i gotuj 3-4 minuty od ponownego zagotowania się wody.
  7. Wyjmuj kluski cedzakiem i nakładaj na talerze okraszając tak, jak lubisz.

Keto kopytka z mąki bambusowejfot. Keto kopytka z mąki bambusowej/ Adobe Stock, Dar1930

Czytaj także:
Kalafior na keto – pomysły na niskowęglowodanowe potrawy i przekąski
5 przepisów na zapiekankę keto
Przepisy na keto pierogi z różnymi rodzajami ciasta i farszu

Redakcja poleca

REKLAMA