kuchnia chińska przepisy fot. Adobe Stock

Kuchnia chińska - przepisy na najpopularniejsze potrawy chińskie

Najpopularniejsze potrawy chińskie to sajgonki, makarony, ryż smażony na kilka sposobów i pierożki wonton. Kuchnia chińska jest bardzo zróżnicowana, jednak tym co łączy jej odmiany, jest duża ilość warzyw.
/ 15.02.2021 15:42
kuchnia chińska przepisy fot. Adobe Stock

Kuchnia chińska, w Polsce coraz bardziej popularna, często gości nie tylko w restauracjach, lecz także w domach. Popularne potrawy chińskie doczekały się już luźnych interpretacji, którym daleko do oryginału. Nie zmienia to jednak faktu, że chętnie czerpiemy inspiracje z Azji i poszukujemy nowych smaków.

Kuchnia chińska - odmiany

Kuchnia chińska to pojęcie bardzo obszerne, ponieważ łączy wiele odmian kuchni tego azjatyckiego kraju. Każda z tych odmian, typowa dla danego regionu, różni się od pozostałych. Tym, co je łączy, niewątpliwie jest sposób przygotowania dań oraz naczynia (wok, jedzenie pałeczkami) oraz duża ilość warzyw:

  • kuchnia kantońska: typowa dla południowej części kraju, opiera się na ryżu przygotowywanego w woku z dodatkiem drobno siekanych składników (głównie ryb i owoców morza),
  • kuchnia pekińska: kuchnia północnych Chin oparta na makaronie, pieczonych i smażonych mięsach (słynna kaczka po pekińsku) i bułeczkach gotowanych na parze,
  • kuchnia syczuańska: pikantna, oparta na wołowinie,
  • kuchnia szanghajska: słodka odmiana chińskiej kuchni, opartej na rybach i owocach morza,
  • kuchnia chaozhou: kuchnia prowincji Guandong słynąca z wykwintnych dań i owoców morza,
  • kuchnia hunańska: bardzo pikantna,
  • kuchnia sinciang: dania gotowane są na wolnym ogniu, praktycznie nie używa się w niej ryżu (za to popularne są inne zboża) i wieprzowiny,
  • kuchnia fukieńska: oparta na sosie sojowym, zupach i pierożkach,
  • kuchnia nyonya: spotykana w Malezji i Singapurze, jest mieszanką chińskich i malajskich gustów kulinarnych.

Chińskie przepisy
fot. Adobe Stock

Najpopularniejsze potrawy chińskie

W kuchni chińskiej zazwyczaj potrawy przygotowuje się za pomocą czterech technik:

  • smażenia w sosie,
  • gotowania na parze,
  • smażenia na głębokim oleju,
  • szybkiego podsmażania w woku.

Składnikami typowymi dla kuchni chińskiej są tofu, soja, pędy bambusa, ryż, grzyby mun, pieprz syczuański, ocet ryżowy oraz sosy: hoisin, ostrygowy, sojowy.

Większość dań chińskich je się pałeczkami, których nie wolno oblizywać ani wbijać w produkty. Potrawy smaży się w woku lub gotuje na parze w specjalnych, bambusowych sitkach.

Najpopularniejsze potrawy chińskie to:

  • pierożki: wonton (z wieprzowiną, ostrygami, krewetkami), jiaozi (z mięsem i kapustą pekińską) guo tie (z wieprzowiną, krewetkami i ze szczypiorkiem,
  • sajgonki,
  • mięso z warzywami stir fry (technika polegająca na krótkim smażeniu w wysokiej temperaturze),
  • stuletnie jaja (fermentowane jaja kacze),
  • placki Jian Bing,
  • kurczak po chińsku,
  • kaczka po pekińsku.

Kuchnia chińska - założenia

Kuchnia chińska to przepisy oparte na świeżych warzywach, owocach morza, rybach i innych rodzajach mięs, makaronie i oczywiście na ryżu. Chińskie przepisy są bardzo zróżnicowane: część opiera się na pikantnych przyprawach, podczas gdy inne wyróżnia subtelność.

W kuchni chińskiej nic się nie marnuje, a Chińczycy wychodzą z założenia, że wszystko, co się rusza, nadaje się do jedzenia. 

Choć w niektórych odmianach kuchni chińskiej ryż traktuje się marginalnie, to właśnie on jest podstawą większości dań. Nic dziwnego, że chińskie pozdrowienie ni hao oznacza: czy jadłeś już ryż?

Artykuł powstał na podstawie tekstu Weroniki Kwaśniak. Pierwotnie został opublikowany 23.06.2015.

Oto sprawdzone przepisy kuchni chińskiej:

Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami: prosty przepis
Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami: prosty przepis
Makaron po chińsku z krewetkami i brokułami warto uzupełnić również dodatkiem papryki. Nie żałuj przypraw - to one wydobędą głębię azjatyckiego smaku!
Wieprzowina po chińsku - przepis na aromatyczny obiad
Wieprzowina po chińsku - przepis na aromatyczny obiad
Wieprzowina po chińsku to danie, które kusi bogactwem warzyw: użyj zielonej fasolki szparagowej, a także różnokolorowej papryki. Wykorzystaj karkówkę albo szynkę bez kości.
Zupa wonton - przysmak kuchni chińskiej, przepis, składniki i przygotowanie
Zupa wonton - przysmak kuchni chińskiej, przepis, składniki i przygotowanie
Ta zupa z delikatnymi pierożkami z pysznymi nadzieniem na pewno ci zasmakuje.
SAJGONKI: sajgonki z mięsem, sajgonki warzywne i inne
SAJGONKI: sajgonki z mięsem, sajgonki warzywne i inne
Sajgonki to doskonała i chrupiąca przekąska wypełniona mięsem lub warzywami – sprawdź nasze przepisy!
Pierożki z krewetkami - przepis składniki i przygotowanie
Pierożki z krewetkami - przepis składniki i przygotowanie
Do farszu dodaj też m.in. ogórka i imbir!
Danie z woka z krewetkami - przepis, przygotowanie i składniki
Danie z woka z krewetkami - przepis, przygotowanie i składniki
Poznaj orientalny smak kuchni azjatyckiej!
Kurczak po chińsku na każdą okazję - poznaj przepis
Kurczak po chińsku na każdą okazję - poznaj przepis
Potrawę możesz serwować z ryżem lub makaronem sojowym.
Chińskie placki z piersią kaczki - przepis
Chińskie placki z piersią kaczki - przepis
Nadzienie można również zawijać w gotowe placki tortilli.
Chińskie wontony - przepis
Chińskie wontony - przepis
Odkryj prawdziwą azjatycką kuchnię. Przygotuj egzotyczne, chińskie pierogi - wontony!