Jak zapewniają chińscy kucharze - a także lekarze - mięso kaczki jest niezwykle pożywne i dodaje energii, dlatego w Chinach chętnie serwuje się mięso kaczki w restauracjach i małych barach. Sposób przygotowania jej mięsa różni się od znanego nam, Polakom. W Pekinie do tradycyjnych potraw z kaczki podaje się wino ryżowe. Jeśli przyjdzie nam do głowy zaserwować czerwone wytrawne wino - możemy zepsuć całą kompozycję smaku. Chodzi bowiem o to, by współgrało ono z daniem, do którego zostało podane.
Zobacz także: Kaczka nie tylko po pekińsku
Oto sposób na kaczkę z imbirem i pędami bambusa:
Składniki:
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego bez dodatku pszenicy
- 1 łyżka stołowa sosu z czarnej fasoli lub Hoisin
- 5-6 plasterków świeżego imbiru (obranych i startych)
- 500 g mięsa kaczki pokrojonego na wąskie i niezbyt długie paski
- 2 1/2 łyżki stołowej oleju słonecznikowego
- 3 dymki pokrojone w zapałkę
- 200 g odsączonych pędów bambusa z puszki
- 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
- 3 łyżki stołowe wody
- garść liści czerwonej bazylii
- brązowy ryż lub makaron
Sposób przygotowania:
W dużej misce należy wymieszać sos sojowy, sos z fasoli lub Hoisin i imbir, dodając do tego mięso. Dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut. Mocno rozgrzać olej w woku lub na patelni, wrzucić mięso razem z marynatą i smażyć, mieszając, przez 2 minuty. Dodać dymkę i pędy bambusa. Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą i wlać do woka. Smażyć, mieszając, przez minutę, dorzucić liście bazylii. Zamieszać i przełożyć na ciepły półmisek. podawać z brązowym ryżem lub makaronem. Do czasu przygotowania należy doliczyć czas na marynowanie mięsa. Czas gotowania wynosi 5-10 minut.
Źródło: www.mojealergie.pl
Zobacz także: Jak gotują Chińczycy?