Jak przygotować kaczkę po chińsku?

Kaczka po chińsku z imbirem i pędami bambusa.
Szukasz sposobu na kaczkę, ale niestandardowego? Wypróbuj przepis na kaczkę po chińsku: z imbirem i pędami bambusa.
/ 16.02.2012 10:47
Kaczka po chińsku z imbirem i pędami bambusa.

Jak zapewniają chińscy kucharze - a także lekarze - mięso kaczki jest niezwykle pożywne i dodaje energii, dlatego w Chinach chętnie serwuje się mięso kaczki w restauracjach i małych barach. Sposób przygotowania jej mięsa różni się od znanego nam, Polakom. W Pekinie do tradycyjnych potraw z kaczki podaje się wino ryżowe. Jeśli przyjdzie nam do głowy zaserwować czerwone wytrawne wino - możemy zepsuć całą kompozycję smaku. Chodzi bowiem o to, by współgrało ono z daniem, do którego zostało podane.

Zobacz także: Kaczka nie tylko po pekińsku

Oto sposób na kaczkę z imbirem i pędami bambusa:

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego bez dodatku pszenicy
  • 1 łyżka stołowa sosu z czarnej fasoli lub Hoisin
  • 5-6 plasterków świeżego imbiru (obranych i startych)
  • 500 g mięsa kaczki pokrojonego na wąskie i niezbyt długie paski
  • 2 1/2 łyżki stołowej oleju słonecznikowego
  • 3 dymki pokrojone w zapałkę
  • 200 g odsączonych pędów bambusa z puszki
  • 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki stołowe wody
  • garść liści czerwonej bazylii
  • brązowy ryż lub makaron

Sposób przygotowania:

W dużej misce należy wymieszać sos sojowy, sos z fasoli lub Hoisin i imbir, dodając do tego mięso. Dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut. Mocno rozgrzać olej w woku lub na patelni, wrzucić mięso razem z marynatą i smażyć, mieszając, przez 2 minuty. Dodać dymkę i pędy bambusa. Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą i wlać do woka. Smażyć, mieszając, przez minutę, dorzucić liście bazylii. Zamieszać i przełożyć na ciepły półmisek. podawać z brązowym ryżem lub makaronem. Do czasu przygotowania należy doliczyć czas na marynowanie mięsa. Czas gotowania wynosi 5-10 minut.

Źródło: www.mojealergie.pl

Zobacz także: Jak gotują Chińczycy?

Redakcja poleca

REKLAMA