Składniki:
- 20 dag mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- olej
Na nadzienie:
- 4 piersi kaczki
- 1 ogórek
- 1 papryczka chili
- 1 dymka ze szczypiorem
Na glazurę do kaczki:
- po 5 łyżek miodu, sosu sojowego i soku z cytryny
- 3 łyżki wódki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 1–2 ząbki czosnku
- po łyżeczce przyprawy korzennej i startego imbiru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Zmiksuj wodę z jajkami, mąką, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Odstaw na 30 minut. Potem usmaż naleśniki.
- Miód, sos sojowy, sok cytrynowy, wódkę i mąkę ziemniaczaną wymieszaj z przyprawą korzenną, imbirem, startą na tarce dymką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piersi opłucz, natrzyj solą i pieprzem. Następnie kilkakrotnie posmaruj przygotowaną glazurą.
- Ułóż w brytfance, podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz 30 min w temp. 180 stopni, polewając wytworzonym sosem.
- Upieczone piersi pokrój w paski, ułóż na naleśnikach, przekladając plasterkami świeżego ogórka. Skrop sosem z pieczenia. Posyp pokrojonym szczypiorem i chili.