Składniki:
- 60 dag fileta z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka soku z limonki lub cytryny
- 3 łyżki oleju
- pół szklanki orzeszków arachidowych
- cebula
- 2 dymki
- ząbek czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 50 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki sherry lub półwytrawnego białego wina
- płaska łyżka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
- garść kiełków fasoli mung
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
Przygotowanie:
1. Filet opłucz, osusz, pokrój w paski.
2. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj z sosem sojowym i sokiem z limonki, odstaw na 15 minut.
3. Na patelni rozgrzej olej, wsyp obrane orzeszki.
4. Mieszając smaż minutę, aż się zrumienią.
5. Zdejmij z patelni.
6. Na pozostałym oleju, mieszając, przesmaż kurczaka, zdejmij go z patelni.
7. Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, krążki dymki, posiekany czosnek i imbir, przesmaż mieszając.
8. Podlej bulionem i sherry, duś pół minuty pod przykryciem.
9. Dodaj mąkę rozmieszaną z wodą, zagotuj.
10. Do sosu włóż kurczaka, orzeszki i kiełki fasoli, wymieszaj, dopraw do smaku.
Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"