Kurczak po chińsku na każdą okazję - poznaj przepis

Potrawę możesz serwować z ryżem lub makaronem sojowym.
Weronika Kwaśniak / 13.01.2014 10:46
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak po chińsku na każdą okazję - poznaj przepis fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 375 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag fileta z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • pół szklanki orzeszków arachidowych
  • cebula
  • 2 dymki
  • ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sherry lub półwytrawnego białego wina
  • płaska łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
  • garść kiełków fasoli mung
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
Przygotowanie:

1. Filet opłucz, osusz, pokrój w paski.
2. Oprósz solą i pieprzem, wymieszaj z sosem sojowym i sokiem z limonki, odstaw na 15 minut.
3. Na patelni rozgrzej olej, wsyp obrane orzeszki.
4. Mieszając smaż minutę, aż się zrumienią.
5. Zdejmij z patelni.
6. Na pozostałym oleju, mieszając, przesmaż kurczaka, zdejmij go z patelni.
7. Na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę, krążki dymki, posiekany czosnek i imbir, przesmaż mieszając.
8. Podlej bulionem i sherry, duś pół minuty pod przykryciem.
9. Dodaj mąkę rozmieszaną z wodą, zagotuj.
10. Do sosu włóż kurczaka, orzeszki i kiełki fasoli, wymieszaj, dopraw do smaku.

Przepis Renaty Materlińskiej z "Przyjaciółki"

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA