Składniki:
- 20 mrożonych płatów ciasta wantan (wonton)
- 20 dag fileta z kurczaka
- 1 marchew
- 2 dymki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- chilli
- olej arachidowy do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- Płaty ciasta rozmroź. Mięso posiekaj. Marchew pokrój w kostkę, dymkę w krążki.
- Wymieszaj mięso, marchew, dymkę, chili, mąkę, żółtko, sos sojowy, łyżeczkę oleju. Farsz dopraw solą i pieprzem. Na środku każdego kwadratu ciasta kładź po łyżeczce nadzienia. Brzegi ciasta smaruj białkiem, dokładnie zlep.
- Pierogi smaż 2–3 min na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pikantnym sosem.