Warzywne miski, czyli veggie bowl – trend, który pomoże ci zdrowo gotować zimą!

Bowl to po angielsku miska, ale nie tylko naczynie! Veggie bowl to rodzaj dania i popularny trend z mediów społecznościowych. Na czym polega? W jednym naczyniu, w estetyczny sposób łączysz różne gatunki warzyw z dodatkiem zbożowym. To pełnowartościowy i cieszący oko posiłek! Jak go przygotować?
Warzywne miski, czyli veggie bowl – trend, który pomoże ci zdrowo gotować zimą! fot. Adobe Stock

Warzywna moc!

Warzywne miski pomogą ci jeść zdrowo przez całą zimę, bo do ich przygotowania możesz użyć:

  • warzyw dostępnych przez cały rok np. buraków, batatów, marchewki, pietruszki, awokado, ogórków kiszonych, kiełków, papryki;
  • warzyw mrożonych np. kalafiora, fasoli szparagowej, brokułów, mieszanek warzyw (np. chińskiej);
  • warzyw konserwowych z puszki lub słoika np. cieciorki, groszku, soczewicy.

Skomponuj własną veggie bowl

Zobacz, jak w 5 krokach przygotować zdrową, warzywną miskę

Wybierz produkt zbożowy

Podstawą miski powinien być produkt zbożowy, który zapewni ci dawkę węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, witamin z gr. B, cynku i magnezu. Na jedną porcję zaplanuj około 1/2 szklanki zboża. Wyłóż je na dno miski i dopraw sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub lnianego. Stawiaj na:

  • komosę ryżową,
  • kaszę jaglaną,
  • kaszę gryczaną,
  • kaszę pęczak,
  • brązowy lub dziki ryż.

Dodaj warzywa

Do warzywnej miski dołóż minimum 3-4 różne gatunki warzyw. Zyskasz doładowanie witaminami, antyoksydantami i błonnikiem pokarmowym. Działaj według schematu:

  • 1-2 warzywa świeże np. papryka + ogórek kiszony, pomidor + awokado
  • 1-2 warzywa gotowane np. fasola szparagowa + fasolka, dynia + brokuły
  • 1 warzywo konserwowe np. groszek zielony, cieciorka, kukurydza itd.

Ważne, by minimum jedno warzywo było strączkowe. Warzywa strączkowe są bowiem źródłem dobrej jakości białka roślinnego.

Warzywa konserwowe kupuj w szklanych słoikach. Te z puszki zawsze dokładnie płucz po bieżącą wodą, by usunąć nadmiar soli.

Przypraw miskę

Nie bój się dodawać suszonych ziół i egzotycznych przypraw do twojej veggie bowl. Wiele z nich podkręca pozytywne właściwości zdrowotne twojego warzywnego dania. Postaw na:

  • kurkumę,
  • curry,
  • bazylię,
  • oregano,
  • melisę,
  • lubczyk.

Postaraj się używać jak najmniej soli. Wyrazisty smak ziół sprawia, że potrzebujesz jej znacznie mniej. Całe danie możesz także skropić niewielką ilością soki z cytryny lub limonki.

Wykończ danie

Na koniec całość możesz posypać świeżymi dodatkami np.

  • posiekanym koperkiem,
  • świeżą natką pietruszki lub kolendrą,
  • garścią kiełków.

Dodaj także łyżeczkę orzechów lub pestek, by zwiększyć zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w warzywnej misce.

Zadbaj o estetykę

Jedną z najważniejszych cech veggie bowl jest estetyczny wygląd, który sprawia, że ślinianki pracują ze zdwojoną siłą. Dlatego poświęć chwilę, by ułożyć warzywa w misce łącząc kolory i kształty, tak, by powstało małe, kulinarne dzieło sztuki.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Megan | MegUnprocessed.com (@megunprocessed)

Przepis na warzywną miskę

Zobacz, jak w prosty sposób, korzystając z naszego schematu możesz szybko przygotować veggie bowl.

Ziołowa vegie bowl z kaszą gryczaną

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy gryczanej – produkt zbożowy
  • 4 pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki - świeże warzywo
  • 1 mały ogórek kiszony pokrojony w słupki - świeże warzywo
  • 100 g ugotowanej, zielonej fasoli szparagowej - warzywo gotowane
  • ½ ugotowanego buraka pokrojonego w plasterki - warzywo gotowane
  • 4 łyżki cieciorki z puszki - warzywo konserwowe
  • posiekana, świeża kolendra - wykończenie
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich - wykończenie
  • suszone oregano - przyprawa
  • sól - przyprawa
  • łyżeczka oliwy z oliwek- przyprawa
  • łyżka soku z limonki- przyprawa

Jak przygotować ziołową vegie bowl z kaszą gryczaną?

  1. Na dno miski wyłóż ugotowaną kaszę gryczaną, przypraw solą i skrop oliwą z oliwek.
  2. Na wierzchu kaszy ułóż w półkola fasolę szparagową i ogórki. Wykorzystaj pół przestrzeni dania.
  3. Obok ułóż buraki w plasterkach.
  4. Całość posyp pomidorkami koktajlowymi, cieciorką, natką pietruszki i orzechami włoskimi.
  5. Dopraw suszonym oregano, solą i skrop sokiem z limonki.

Dowiedz się, po co jeść więcej warzyw i owoców:
Te warzywa i owoce warto jeść jesienią! Są zdrowe, niskokaloryczne i smaczne!
Przeciwutleniacze w żywności – naturalna ochrona przed szkodliwymi, wolnymi rodnikami
Zdrowe śniadania na ciepło – idealne na zimowe poranki! 5 przepisów

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/16 godzin temu
faktycznie pełno tych bowls na Instagramie