Wilgotne ciasto z rabarbarem to hit w wiosenno-letnim menu. Najprostszy przepis opiera się na bazie kruchego ciasta z budyniowym kremem. Smak rabarbaru doskonale komponuje się z wanilią (wykorzystaj cukier albo ekstrakt waniliowy), startą skórką z cytryny oraz truskawkami.
Spis treści:
- Wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką
- Wilgotne ciasto z rabarbarem i truskawkami
- Wilgotne ciasto z rabarbarem i budyniem
Przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 jajka,
- szczypta soli.
Składniki na masę:
- 500 g rabarbaru,
- skórka starta z cytryny,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżka mąki.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła,
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g brązowego cukru.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Przygotuj kruszonkę: masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj mąkę i skórkę z cytryny. Mieszaj aż powstanie kruszonka. Wstaw masę do lodówki.
- Czas na ciasto: ciepłe masło wymieszaj mikserem z cukrem.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i sól.
- Do ubitego masła dodaj jajka, cukier waniliowy i chwilę miksuj.
- Partiami dodawaj mąkę, cały czas mieszając.
- Rabarbar umyj i pokrój w paski. Przełóż do miski, dodaj otartą skórkę z cytryny, cukier oraz mąkę.
- Wyłóż ciasto do formy wysmarowanej masłem.
- Na ciasto wyłóż rabarbar a następnie posyp kruszonką.
- Ciasto piecz przez 45 minut.
- Wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką podawaj posypane cukrem pudrem.
Nasza rada: Jeśli chcesz, aby rabarbar nabrał lekko karmelowego smaku, najpierw na patelni zrumień łyżkę cukru, a potem dodaj masło, pozostały cukier i owoce.
fot. Wilgotne ciasto z rabarbarem/Adobe Stock, elfstudioart
Przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem i truskawkami
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 300 g rabarbaru,
- 300 g truskawek,
- 180 ml oleju roślinnego,
- 100 g cukru pudru,
- 150 g jogurtu greckiego,
- 4 jajka.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Truskawki umyj i przekrój na pół. Rabarbar pokrój w kostkę.
- Masło ubij z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym aż masa stanie się puszysta.
- Dodaj jajka i jogurt i ponownie wymieszaj.
- Mąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Stopniowo przesypuj mąkę do ubitego masła.
- Dodaj rabarbar i truskawki i wymieszaj całość.
- Wilgotne ciasto z rabarbarem przełóż do formy i piecz przez 50 minut (do suchego patyczka).
Przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem i budyniem
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 200 g masła,
- 2 żółtka.
Na masę:
- 500 g rabarbaru,
- 2 opakowania budyniu wanilinowego,
- 700 ml mleka.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, oba rodzaje cukru, sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Wymieszaj całość.
- Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj kulę i podziel na 2 części - jedną część ciasta włóż do lodówki, drugą rozwałkuj i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pół szklanki mleka wymieszaj z budyniem. Pozostałą część mleka zagotuj.
- Gdy mleko będzie gorące, wlej do niego rozpuszczone budynie, cały czas mieszając. Zestaw garnek z ognia.
- Rabarbar umyj, pokrój w kostkę i wyłóż na ciasto.
- Następnie wyłóż masę budyniową, a na wierzch zetrzyj zimne ciasto z lodówki.
- Wilgotne ciasto z rabarbarem i budyniem piecz przez 40 minut (do suchego patyczka).
Więcej przepisów na ciasta z rabarbarem: