Ciasto francuskie z jabłkami to deser nie tylko na jesień. Zobacz przepis

Ciasto francuskie z jabłkami w formie warkocza to szybsza alternatywa dla klasycznej szarlotki. Dodaj do niego cynamon i ulubione orzechy.
Urszula Wilczkowska / 20.01.2020 09:15

Ciasto francuskie z jabłkami zawsze smakuje wybornie. Jeśli nie chcesz robić zwykłych ciastek, upiecz je w formie warkocza. To doskonała alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście, którą możesz przygotować w zaledwie pół godziny.

Zamiast jabłek możesz użyć też gruszek, moreli, a nawet czarnych porzeczek. Poza sezonem owocowym z pomocą przyjdą ci za to dżemy, konfitury i mrożone owoce. Jak przygotować ciasto francuskie z jabłkami?

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 3 średnie jabłka,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 3 łyżki pokruszonych orzechów, np. włoskich,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ze skórek oraz gniazd (bez pestek) możesz przygotować lekki kompot jabłkowy.
  2. Pokrój owoce w plasterki. Wymieszaj z cynamonem i cukrem.
  3. Ciasto francuskie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dłuższe boki potnij w paski – nacięcia powinny mieć długość 1/3 szerokości ciasta.
  4. Na środku ciasta połóż jabłka z cynamonem. Dodaj pokruszone orzechy.
  5. Zawiń pocięte boki ciasta na kształt warkocza. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem (możesz też ożyć oliwy).
  6. Piecz ciasto francuskie z jabłkami w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego!

Więcej przepisów na słodkie przekąski:
Ciastka z ciasta francuskiego
Ciasto z kaszy jaglanej
Galaretkowiec
Kawowy deser w pucharkach