Ciasto a’la Ferrero Rocher na zimno
Składniki:
- 500 g serka twarogowego zmielonego trzykrotnie
- 2/3 szklanki kremu czekoladowego
- puszka masy kajmakowej
- opakowanie śmietany kremówki
- 200 g mieszanki orzechów
- 3 łyżeczki likieru kawowego
- 50 sztuk herbatników kakaowych lub maślanych
- kuleczki Ferrero Rocher do dekoracji
Przygotowanie:
Na początku podprażamy orzechy na suchej patelni przez minutę do zbrązowienia. Następnie drobno siekamy, według uznania. Serek twarogowy przekładamy do miski razem ze śmietanką kremówką. Ubijamy na gładką i sztywną masę. Połowę masy łączymy z kremem czekoladowym, a drugą część z masą kajmakową. Do obu mas dolewamy likier kawowy (po 1,5 łyżeczki na każdą z mas). Odkładamy do lodówki do schłodzenia przez parę minut. Następnie wykładamy blachę do pieczenia folią aluminiową i papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników i rozsmarowujemy masę czekoladową. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników i nakładamy masę kajmakową. Powtarzamy tę czynność naprzemiennie do ukończenia obu mas. Z wierzchu posypujemy kruszonymi orzechami oraz dekorujemy kuleczkami Ferrero Rocher. Ciasto wstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny do schłodzenia.
Polecamy!
Sprawdź przepis na niezawodne rafaello bez pieczenia! Zobacz, jak zrobić sprawdzony przepis na ciasto Kukułka bez pieczenia!