Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki zielonej,
- 2 opakowania galaretki żółtej,
- 1 opakowanie galaretki czerwonej,
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej,
- 1/2 opakowania biszkoptów,
- 250 ml śmietanki 30%,
- owoce na wierzch: np. truskawki lub maliny.
Przygotowanie:
Galaretkowiec z truskawkami to efektowne ciasto bez pieczenia. Jeśli masz ochotę, użyj innych owoców sezonowych - malin, borówek lub jagód.
Do spodu, zamiast biszkoptów, możesz kupić herbatniki. Pamiętaj jednak o tym, że będą twardsze i galaretkowiec stanie się trudniejszy do pokrojenia.
- Każdy kolor galaretki rozpuść w 200 ml wrzącej wody. Wylej je do płaskich naczyń i odstaw, aż stężeją. Pozostaw jedno opakowanie żółtej galaretki na później.
- Gdy galaretki zastygną, pokrój je w kostkę.
- Dno tortownicy o średnicy ok. 20-22 cm wyłóż biszkoptami.
- Żółtą galaretkę rozpuść w 250 ml wrzątku. Odstaw, żeby wystygła.
- W tym czasie śmietankę ubij na sztywno. Dodaj tężejącą galaretkę i zmiksuj razem.
- Do masy śmietanowej dodaj teraz pokrojone w kostkę, kolorowe galaretki. Wymieszaj.
- Masę przełóż do tortownicy.
- Wierzch galaretkowca udekoruj owocami.
- Teraz galaretkowiec powinien zastygać w lodówce przez co najmniej 2-3 godziny.
Zobacz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia:
Ciasto Rafaello bez pieczenia
Ciasto Snickers bez pieczenia
Czekoladowy sernik z malinami bez pieczenia
Ciasto 3 Bit bez pieczenia
Bananowiec bez pieczenia
Stefanka z herbatników bez pieczenia