Kulinarny express - Nutella z awokado bez cukru
Nutella na bazie prażonych orzechów laskowych oraz awokado doskonale smakuje zarówno na kanapkę, jak i do wyjadania łyżkami ze słoika. Jest w dodatku bez cukru, co sprawia, że możemy sięgać po nią odrobinę częściej! Sprawdźcie!
Nutella z awokado
Składniki:
- szklanka prażonych orzechów laskowych
- łyżka oleju kokosowego
- tabliczka czekolady gorzkiej bez cukru
- 10 daktyli
- awokado
- 3 łyżki mleka kokosowego
- garść wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni przez około minutę. Roztapiamy tabliczkę gorzkiej czekolady bez cukru w kąpieli wodnej i dodajemy stopniowo olej i mleko kokosowe. Następnie dodajemy awokado, daktyle i całość miksujemy w blenderze na gładką i kremową konsystencję. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe. Tak przygotowane smarowidło czekoladowe na kanapki jest doskonałe również na deser.
Polecamy!
Sprawdź, jak czekolada działa na pracę serca! 30 doskonałych deserów z czekoladą, które przygotujesz w kilka chwil!