Kulinarny express - Nutella z awokado bez cukru

Nutella na bazie prażonych orzechów laskowych oraz awokado doskonale smakuje zarówno na kanapkę, jak i do wyjadania łyżkami ze słoika. Jest w dodatku bez cukru, co sprawia, że możemy sięgać po nią odrobinę częściej! Sprawdźcie!
Sylwia Kazimierczuk / 06.03.2018 14:53

Nutella z awokado

Składniki:

  • szklanka prażonych orzechów laskowych
  • łyżka oleju kokosowego
  • tabliczka czekolady gorzkiej bez cukru
  • 10 daktyli
  • awokado
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • garść wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Orzechy laskowe podprażamy na suchej patelni przez około minutę. Roztapiamy tabliczkę gorzkiej czekolady bez cukru w kąpieli wodnej i dodajemy stopniowo olej i mleko kokosowe. Następnie dodajemy awokado, daktyle i całość miksujemy w blenderze na gładką i kremową konsystencję. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe. Tak przygotowane smarowidło czekoladowe na kanapki jest doskonałe również na deser.

Polecamy!

Sprawdź, jak czekolada działa na pracę serca! 30 doskonałych deserów z czekoladą, które przygotujesz w kilka chwil!

Redakcja poleca

REKLAMA