Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 5 jajek,
- 3 szklanki mąki,
- 250 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- agrest (ilość według uznania).
Przygotowanie:
Pleśniak z agrestem to wypiek który świetnie łączy dwa różne smaki - bardzo słodką bezę i kwaskowaty agrest. Zamiast świeżych owoców, możesz też wykorzystać dżem agrestowy.
- Żółtka oddziel od białek.
- Agrest umyj i pozbaw szypułek oraz ogonków.
- W misce umieść żółtka, mąkę pszenną, masło, proszek do pieczenia i 2 łyżki śmietany.
- Zagnieć na kruche ciasto. Gotowy placek podziel na 3 równe części.
- Przygotuj blachę o wymiarach 25x27 cm i wylep ją 1/3 ciasta.
- Drugą część ciasta zmieszaj z kakao i łyżką kwaśnej śmietany, umieść w zamrażarce. Trzecią część ciasta pozostaw bez dodatków, również włóż do zamrażarki. Schładzaj kruche ciasto przez około 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W tym czasie na cieście w blaszce porozkładaj agrest (ewentualnie rozsmaruj dżem agrestowy).
- Weź tarkę i przy jej pomocy zetrzyj bezpośrednio na agrest ciemne, schłodzone ciasto.
- W dużej misce ubij masę bezową z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej.
- Teraz rozłóż bezę na ciemnym cieście, następnie na bezę skrusz jasne ciasto.
- Pleśniaka z agrestem piecz przez około 45-50 minut.
Zobacz więcej przepisów z agrestem:
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Kompot z agrestu
Galaretka agrestowa
Nalewka z agrestu na wódce i spirytusie