Pleśniak z agrestem - pyszny przepis na lato

Pleśniak z agrestem to kruche, słodko-kwaśne ciasto, które pomimo mało apetycznej nazwy ma grono wiernych fanów. Świeży agrest możesz również zastąpić dżemem agrestowym.
Weronika Kwaśniak / 20.07.2021 15:14
DRUKUJ PRZEPIS
Pleśniak z agrestem - pyszny przepis na lato fot. Adobe Stock, matka_Wariatka
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 jajek,
  • 3 szklanki mąki,
  • 250 g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • agrest (ilość według uznania).
Przygotowanie:

Pleśniak z agrestem to wypiek który świetnie łączy dwa różne smaki - bardzo słodką bezę i kwaskowaty agrest. Zamiast świeżych owoców, możesz też wykorzystać dżem agrestowy.

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Agrest umyj i pozbaw szypułek oraz ogonków.
  3. W misce umieść żółtka, mąkę pszenną, masło, proszek do pieczenia i 2 łyżki śmietany.
  4. Zagnieć na kruche ciasto. Gotowy placek podziel na 3 równe części.
  5. Przygotuj blachę o wymiarach 25x27 cm i wylep ją 1/3 ciasta.
  6. Drugą część ciasta zmieszaj z kakao i łyżką kwaśnej śmietany, umieść w zamrażarce. Trzecią część ciasta pozostaw bez dodatków, również włóż do zamrażarki. Schładzaj kruche ciasto przez około 15 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W tym czasie na cieście w blaszce porozkładaj agrest (ewentualnie rozsmaruj dżem agrestowy).
  8. Weź tarkę i przy jej pomocy zetrzyj bezpośrednio na agrest ciemne, schłodzone ciasto.
  9. W dużej misce ubij masę bezową z białek, cukru oraz mąki ziemniaczanej.
  10. Teraz rozłóż bezę na ciemnym cieście, następnie na bezę skrusz jasne ciasto.
  11. Pleśniaka z agrestem piecz przez około 45-50 minut.

Zobacz więcej przepisów z agrestem:
Przetwory z agrestu - 7 przepisów
Kompot z agrestu
Galaretka agrestowa
Nalewka z agrestu na wódce i spirytusie

DRUKUJ PRZEPIS