Wino z agrestu - przepis na domowy trunek

Wino z agrestu powinno leżakować przez 2-3 miesiące. Dopiero po upływie tego czasu rozwinie pełnię smaku i aromatu. Do przygotowania wina, wykorzystaj bardzo dojrzałe owoce.
Weronika Kwaśniak / 20.07.2021 16:32
DRUKUJ PRZEPIS
Wino z agrestu - przepis na domowy trunek fot. Adobe Stock, Алексей Желтухин
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 600 ml wody,
  • 400 g cukru,
  • 5 kg agrestu.
Przygotowanie:

Wino z agrestu jest banalnie proste w przygotowaniu. Nie potrzebujesz więc wielkich umiejętności, aby delektować się jego pysznym smakiem - a to tylko jeden z wielu pomysłów na przetwory z agrestu.

  1. Agrest umyj, odsącz z wody. Następnie z owoców wyciśnij moszcz.
  2. Zagotuj 300 ml wody razem z 200 g cukru.
  3. Słodką wodą zalej przygotowany moszcz.
  4. Owoce ubij drewnianym tłuczkiem lub drewnianą łyżką.
  5. Odstaw na tydzień w ciemne miejsce.
  6. Po tygodniu dodaj kolejne 300 ml wody i 200 g cukru. Odstaw wino z agrestu w ciemne miejsce na 2 miesiące.

Zobacz więcej przepisów z agrestem:
Pleśniak z agrestem
Dżem agrestowy
Nalewka z agrestu na wódce i spirytusie

DRUKUJ PRZEPIS