Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 600 ml wody,
- 400 g cukru,
- 5 kg agrestu.
Przygotowanie:
Wino z agrestu jest banalnie proste w przygotowaniu. Nie potrzebujesz więc wielkich umiejętności, aby delektować się jego pysznym smakiem - a to tylko jeden z wielu pomysłów na przetwory z agrestu.
- Agrest umyj, odsącz z wody. Następnie z owoców wyciśnij moszcz.
- Zagotuj 300 ml wody razem z 200 g cukru.
- Słodką wodą zalej przygotowany moszcz.
- Owoce ubij drewnianym tłuczkiem lub drewnianą łyżką.
- Odstaw na tydzień w ciemne miejsce.
- Po tygodniu dodaj kolejne 300 ml wody i 200 g cukru. Odstaw wino z agrestu w ciemne miejsce na 2 miesiące.
Zobacz więcej przepisów z agrestem:
Pleśniak z agrestem
Dżem agrestowy
Nalewka z agrestu na wódce i spirytusie