ciasto drożdżowe fot. Adobe Stock

Ciasto drożdżowe z truskawkami, które zrobisz bez wyrabiania!

Szukasz prostego przepisu na deser z owocami? Wykorzystaj truskawki i zrób ciasto, które pozostanie świeże na długo.
Sylwia Kazimierczuk / 13.06.2019 10:51
ciasto drożdżowe fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Podstawowy przepis
  2. Bez wyrabiania z truskawkami
  3. Z serem i kruszonką
  4. Zakalec w cieście drożdżowym
  5. Jak przechowywać?

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:

  • 40 g drożdży świeżych
  • 300 g truskawek
  • 90 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • Szczypta soli
  • Szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Drożdże przełóż do miski i zalej odrobiną ciepłego mleka lub wody. Dodaj cukier i mąkę.
  2. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Truskawki dokładnie obmyj i oczyść z szypułek.
  3. Zaczyn wymieszaj z mąką, dodaj cukier, masło i cynamon.
  4. Miksuj na wolnych obrotach miksera planetarnego przez około 10 minut. Możesz wykonać to także ręcznie.
  5. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wciśnij truskawki do środka ciasta.
  6. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Bez wyrabiania

Składniki:

  • 40 g drożdży świeżych
  • 2/3 szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 300 g truskawek
  • 4 jajka

Przygotowanie

  1. Zrób zaczyn z drożdży i odstaw na 15 minut. Mąkę przesiej i połącz z drożdżami, solą, cukrem i olejem.
  2. Wszystko wymieszaj za pomocą szpatułki lub ręcznie.
  3. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Przykryj ściereczką.
  4. Następnie obmyj i oczyść dokładnie owoce z szypułek.
  5. Pokrój w niewielkie plasterki. Wyciągnij ciasto i włóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
  6. Dodaj truskawki i lekko dociśnij. Możesz zwinąć także w niewielkie ślimaczki. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.

Drożdżowe ślimaczki z truskawkami
fot. Adobe Stock

Z serem i kruszonką

Składniki:

  • 40 g drożdży świeżych
  • 300 g truskawek
  • 90 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 200 g sera twarogowego mielonego
  • 30 g masła na kruszonkę
  • 50 g mąki na kruszonkę
  • Szczypta soli
  • Szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Przygotuj zaczyn z drożdży na bazie mleka lub letniej wody.
  2. Mąkę przesiej i połącz z zaczynem, cukrem, masłem i solą.
  3. Przełóż do miksera i formuj przez 10 minut na wolnych obrotach.
  4. Ser twarogowy rozgnieć i dodaj ewentualnie śmietankę kremówkę, jeżeli jest zbyt zbity.
  5. Połącz cukier, masło i mąkę na kruszonkę. Ciasto wyciągnij, odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie włóż do formy, dociśnij owoce do środka masy i posyp kruszonką.
  7. Piecz ciasto z truskawkami przez 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Zakalec w cieście drożdżowym

Zobacz, jak się uchronić przed tym błędem, aby ciasto było idealne za każdym razem:

Drożdże – świeże trzymaj zawsze w lodówce i nie dopuść do otwarcia opakowania przed ich użyciem. Podczas robienia zaczynu ważne jest, aby były połączone z letnim mlekiem lub wodą w temperaturze 30 stopni Celsjusza. W przypadku suszonych (instant) 45 stopni Celsjusza. Nie dodawaj na tym etapie soli! Istnieje spore ryzyko, że jej właściwości całkowicie zabiją ich funkcjonalność

Fazy przygotowań – najprostszą metodą jest zmieszanie wszystkich składników na raz i wyrobienie za pomocą miksera przez około 10 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przełożenie do piekarnika, gdzie w temperaturze 35 stopni będzie wyrastać przez godzinę. Innym sposobem jest zaparzenie mąki mlekiem, a następnie dodanie reszty składników. W tym przypadku wystarczy zagnieść ręcznie i położyć do miski przykrytej ściereczką

Temperatura –nie może być zbyt niska lub za wysoka. Optymalna to 180 stopni Celsjusza. Gwarantuje wyrośnięcie wypieku i doskonałe napowietrzenie poprzez pracę drożdży. W przypadku nieodpowiedniej, ciasto bardzo szybko oklapnie i utworzy się zbita, zakalcowata masa

Cukier – używaj drobnego lub kryształu. Możesz go zastąpić melasą lub miodem dla urozmaicenia aromatu wypieku. Nie używaj słodzików – ich skład chemiczny znacząco wpływa na pracę drożdży i hamuje ich rozwój

Jak przechowywać prawidłowo?

Chcesz uniknąć wyschniętego i nieapetycznego ciasta? Podpowiadamy, jak się przed tym uchronić:

  • Wyrobione surowe ciasto podziel na pół i niewykorzystane zawiń w folię spożywczą. Zamroź lub włóż do lodówki i przechowuj nie dłużej niż przez tydzień. Podczas pieczenia będzie lekkie i puszyste. Wykorzystaj je do bułek, drożdżówek lub strucli.
  • Upieczone ciasto drożdżowe z owocami zawiń w papier do pieczenia i owiń folią spożywczą lub aluminiową. W ten sposób nie wyschnie i pozostanie wilgotne na dłużej.
  • Chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze otrzymasz, gdy zostawisz ciasto w piekarniku podczas studzenia. Otwórz drzwiczki i pozwól, aby para wodna uleciała.

Zobacz też:
Dżem truskawkowy, który wychodzi za każdym razem! Nalewka truskawkowa doskonała nie tylko do deserów!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)