Domowe masło – tajemnica sukcesu

Masło przyczynia się do powstawania Alzheimera
Wbrew pozorom wytworzenie masła we własnym domu jest całkiem proste do wykonania. Wystarczy nam do tego trochę śmietany i szczypta cierpliwości.
/ 27.11.2011 19:20
Masło przyczynia się do powstawania Alzheimera

Domowe masło – tajemnica sukcesu

Podstawa sukcesu to dobra śmietana. Najlepiej, żeby nie była to ta ze sklepu. Jeśli nie dysponujemy mlekiem prosto od krowy, to świeżą śmietanę z gospodarstwa często można kupić na bazarku. Jeśli nie dostaniemy śmietany, to równie dobrze możemy kupić świeże, tłuste mleko - również chodzi tu o mleko z gospodarstwa. Mleko pozostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a potem zbieramy powstałą na wierzchu śmietanę. Można ją również odciągnąć mechanicznie za pomocą centryfugi. Kiedy już zaopatrzymy się w śmietanę, przystępujemy do przetworzenia jej w masło. Taka przemiana to kwestia kilkunastu minut.

Masło ze słoika

Śmietanę można po prostu włożyć do słoika (powinna zajmować około 3/4 jego objętości), następnie potrząsać słoikiem do chwili utworzenia się żółtawej kuli masła. Warto wcześniej podgrzać słoik, wkładając go do gorącej wody, aby proces ten trwał krócej. Powstałą przy tym maślankę zlewamy, a masło kilkakrotnie płuczemy poprzez wlewanie i wylewanie ze słoika zimnej wody. Do płukania masła z maślanki warto użyć łyżki, żeby kulę ugniatać – z masła będzie wychodzić jeszcze maślanka, której  trzeba się pozbyć, aby nie zakwasiła masła.

Zobacz także: Masło czy margaryna?

Sposób z robotem kuchennym

Masło można też otrzymać przy użyciu robota kuchennego. Śmietanę należy ubijać na wysokich obrotach od 5 do 10 minut, tj. do czasu, aż rozdzieli się ona na duże kawałki masła i płynną maślankę. Po odlaniu maślanki do miski wlewamy zimną wodę i przez chwilę wyrabiamy masło. Potem zawijamy je w folię aluminiową i zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie.

Na koniec masło należy przełożyć do miseczki lub pojemniczka. Najlepiej, żeby było ono w miarę szczelnie zamknięte. Tak wyłożone masełko wkładamy do lodówki.

Jak wzbogacić smak domowego masła

Dla wzbogacenia walorów smakowych masła można do śmietany dodać odrobinę soli.  Jeśli zależy nam na większym urozmaiceniu smaku naszego wytworu, możemy stworzyć masełko ziołowe. Potrzebna będzie do tego natka pietruszki, koperek, szczypiorek, bazylia, sól i pieprz. Z ziół można dodać również lubczyk i tymianek, warto też użyć czosnku (wystarczą 2 ząbki).  Jeśli chodzi o proporcje, to na kostkę masła dodaje się zazwyczaj po pół pęczka wymienionych ziół. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, aby łatwo połączyć je z dodatkami. Najlepiej, żeby zioła były świeże, ale można też użyć suszonych. Warto poeksperymentować z proporcjami i rodzajem dodatków, aby odnaleźć swój ulubiony smak ziołowego masła.

Polecamy: Jak zrobić zsiadłe mleko?

Redakcja poleca

REKLAMA