Jak zrobić biszkopt z truskawkami? Z galaretką lub budyniem!

Biszkopt z truskawkami, bitą śmietaną i galaretką to pomysł na apetyczne letnie ciasto!
Weronika Kwaśniak / 17.05.2017 16:00

Ten przekładany wypiek przyrządzisz błyskawicznie, a jeśli masz ochotę, możesz do niego użyć również innych owoców. Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej, ponieważ przed przekładaniem musi być zupełnie wystudzony.

Spis treści

  1. Z truskawkami i galaretką
  2. Wersja z budyniem
  3. Ze zmiksowanymi truskawkami

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Składniki:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/2 kg truskawek,
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej, rozpuszczonej we wrzątku,
  • 2 łyżki cukru wanilinowego,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Przygotowanie

  1. Musisz rozpocząć od biszkoptu. 4 jajka wybij, białka wrzucając do większej miski, a żółtka do mniejszej.
  2. Do białek dodaj odrobinę soli i miksuj, ubijając na lśniącą pianę. Stopniowo, podczas miksowania, wsypuj cukier.
  3. Pojedynczo wkładaj żółtka, ciągle miksując. Teraz dodaj olej i przesiane przez sitko mąki - wmieszaj je szpatułką.
  4. Kiedy masa na biszkopt jest gotowa, przelej ją do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  5. Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
  6. Gdy upieczony biszkopt wyjmiesz z piekarnika, upuść go z niedużej wysokości - dzięki temu ciasto nie opadnie.
  7. Zdejmij formę, przykryj ściereczką i zostaw do zupełnego wystygnięcia.
  8. Gdy biszkopt jest ostudzony, do żelatyny dodaj 3-4 łyżki zimnej wody.
  9. Żelatynę wymieszaj i odstaw na chwilę do napęcznienia. Potem podgrzej, aby ponownie stała się płynna.
  10. Kremówkę zacznij ubijać, gdy będzie prawie sztywna, dodaj cukier wanilinowy.
  11. Biszkopt do ciasta z truskawkami przełóż ponownie do formy, w której się piekł. Nasącz go wodą z cytryną. Ostudzoną żelatynę dodaj do śmietany i krótko zmiksuj.
  12. Śmietanę przełóż na ciasto. Truskawki pozbaw szypułek i wetknij w masę śmietanową. Polej tężejącą galaretką i odstaw do lodówki na całą noc.

Ciasto biszkoptowe z budyniem i truskawkami
fot. Adobe Stock

Wersja z budyniem

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowaniu budyniu śmietankowego
  • 1/4 kostki masła
  • 300 g truskawek

Przygotowanie

  1. Truskawki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz z szypułek. Pokrój w plasterki. Mąkę przesiej, dodaj sól. Białka ubij na sztywno i stopniowo dodawaj cukier razem z żółtkami.
  2. Wsyp partiami mąkę i wymieszaj dokładnie. Przełóż do formy na biszkopt i piecz przez 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  3. Po wystudzeniu przekrój na pół. Budyń przygotuj w zmniejszonej ilości mleka niż rekomendowana na opakowaniu.
  4. Przełóż nim blaty ciasta i wyłóż truskawki.
  5. Przykryj kolejną warstwą ciasta. Oprósz cukrem pudrem.

Ze zmiksowanymi truskawkami

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 2 listki żelatyny lub 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Truskawki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz z szypułek. Pokrój w plasterki. Mąkę przesiej, dodaj sól. Białka ubij na sztywno i stopniowo dodawaj cukier razem z żółtkami.
  2. Wsyp partiami mąkę i wymieszaj dokładnie. Przełóż do formy na biszkopt i piecz przez 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  3. Zmiksuj truskawki w blenderze na gładką masę. Zamoczoną żelatynę w letniej wodzie przełóż do owoców. W przypadku galaretki połącz tuż po rozpuszczeniu i pozostaw do lekkiego stężenia.
  4. Przepołów biszkopt i włóż do formy, w której się piekł. Wylej stężałą masę i przykryj kolejną warstwą ciasta.
  5. Pozostaw na całą noc w lodówce. Następnego dnia oprósz cukrem pudrem.

Zobacz też:Doskonały pomysł na słodki obiad w upalne dni! Pierogi z truskawkami! Jak zrobić pyszne ciasta z wiśniami? Sprawdź!

Redakcja poleca

REKLAMA