Ten przekładany wypiek przyrządzisz błyskawicznie, a jeśli masz ochotę, możesz do niego użyć również innych owoców. Biszkopt możesz upiec dzień wcześniej, ponieważ przed przekładaniem musi być zupełnie wystudzony.
Spis treści
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Składniki:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- 1/2 kg truskawek,
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%,
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej, rozpuszczonej we wrzątku,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki żelatyny.
Przygotowanie
- Musisz rozpocząć od biszkoptu. 4 jajka wybij, białka wrzucając do większej miski, a żółtka do mniejszej.
- Do białek dodaj odrobinę soli i miksuj, ubijając na lśniącą pianę. Stopniowo, podczas miksowania, wsypuj cukier.
- Pojedynczo wkładaj żółtka, ciągle miksując. Teraz dodaj olej i przesiane przez sitko mąki - wmieszaj je szpatułką.
- Kiedy masa na biszkopt jest gotowa, przelej ją do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
- Gdy upieczony biszkopt wyjmiesz z piekarnika, upuść go z niedużej wysokości - dzięki temu ciasto nie opadnie.
- Zdejmij formę, przykryj ściereczką i zostaw do zupełnego wystygnięcia.
- Gdy biszkopt jest ostudzony, do żelatyny dodaj 3-4 łyżki zimnej wody.
- Żelatynę wymieszaj i odstaw na chwilę do napęcznienia. Potem podgrzej, aby ponownie stała się płynna.
- Kremówkę zacznij ubijać, gdy będzie prawie sztywna, dodaj cukier wanilinowy.
- Biszkopt do ciasta z truskawkami przełóż ponownie do formy, w której się piekł. Nasącz go wodą z cytryną. Ostudzoną żelatynę dodaj do śmietany i krótko zmiksuj.
- Śmietanę przełóż na ciasto. Truskawki pozbaw szypułek i wetknij w masę śmietanową. Polej tężejącą galaretką i odstaw do lodówki na całą noc.
fot. Adobe Stock
Wersja z budyniem
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 5 jajek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 opakowaniu budyniu śmietankowego
- 1/4 kostki masła
- 300 g truskawek
Przygotowanie
- Truskawki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz z szypułek. Pokrój w plasterki. Mąkę przesiej, dodaj sól. Białka ubij na sztywno i stopniowo dodawaj cukier razem z żółtkami.
- Wsyp partiami mąkę i wymieszaj dokładnie. Przełóż do formy na biszkopt i piecz przez 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
- Po wystudzeniu przekrój na pół. Budyń przygotuj w zmniejszonej ilości mleka niż rekomendowana na opakowaniu.
- Przełóż nim blaty ciasta i wyłóż truskawki.
- Przykryj kolejną warstwą ciasta. Oprósz cukrem pudrem.
Ze zmiksowanymi truskawkami
Składniki:
- 300 g truskawek
- 2 listki żelatyny lub 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
Przygotowanie
- Truskawki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i obierz z szypułek. Pokrój w plasterki. Mąkę przesiej, dodaj sól. Białka ubij na sztywno i stopniowo dodawaj cukier razem z żółtkami.
- Wsyp partiami mąkę i wymieszaj dokładnie. Przełóż do formy na biszkopt i piecz przez 40 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
- Zmiksuj truskawki w blenderze na gładką masę. Zamoczoną żelatynę w letniej wodzie przełóż do owoców. W przypadku galaretki połącz tuż po rozpuszczeniu i pozostaw do lekkiego stężenia.
- Przepołów biszkopt i włóż do formy, w której się piekł. Wylej stężałą masę i przykryj kolejną warstwą ciasta.
- Pozostaw na całą noc w lodówce. Następnego dnia oprósz cukrem pudrem.
Zobacz też:Doskonały pomysł na słodki obiad w upalne dni! Pierogi z truskawkami! Jak zrobić pyszne ciasta z wiśniami? Sprawdź!