Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 duże jajka
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki
- 50 dag kandyzowanych owoców
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić keks!
- Żółtka oddziel od białek i utrzyj z połową cukru na puch.
- Do puszystej masy dodaj sok z cytryny, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę.
- Bakalie oprósz mąką.
- Do ciasta dodaj pianę z białek, wymieszaj.
- Na koniec dodaj bakalie i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz około 60 minut w temperaturze 170 stopni C.